Nejkratší cesta z Ústí do Litoměřic bude opravena v roce 2010

Ústí nad Labem - Nejkratší cestu mezi Ústím nad Labem a Litoměřicemi přes obec Tlučeň budou moci řidiči využít nejdříve v roce 2010. Veronika Kindlová, mluvčí Ústeckého kraje, kterému patří silnice druhé a třetí třídy, řekla, že dříve se ji nepodaří opravit. Silnice je uzavřena od loňského června, kdy se zde zřítila opěrná zeď u bývalého kulturního domu.

Starosta ústeckého městského obdoru Střekov Vlastimil Žáček tvrdí, že práce trvají příliš dlouho. Podle něho lidé v ústecké čtvrti Sebuzín, ve které se na zkratku do Litoměřic najíždí, jsou rádi, že je silnice zavřená, protože kolem jejich domů nejezdí auta, jako v minulosti. Na druhou stranu jim prý zavřená silnice komplikuje život.

Kindlová uvedla, že oprava se zdržela proto, že nemohla dlouhou dobu začít. Dlouho prý trvalo posouzení rozsahu havárie, k posuzování byl přizván i soudní znalec. Až letos v únoru byl dokončen investiční záměr a kraj zadal zpracování projektu, jehož součástí byla investorská příprava stavby jako majetkové vypořádání pozemků, územní řízení, které nyní probíhá, a vyřízení stavebního povolení. Akce proto nemohla být zařazena mezi investiční výdaje Ústeckého kraje pro letošní rok.

Oprava silnice bude stát kolem 50 milionů korun. Podle Kindlové bude silnice přeložena, úsek, kde se povrch sesunul, bude využíván jako chodník a cyklostezka, aby nebyl dále zatěžován. Součástí opravy bude i vybudování zcela nové okružní křižovatky kolem kapličky v Sebuzíně.