Vlaky se vracejí do Maďarska

Budapešť – Maďarští železničáři přerušili stávku, která začala minulý týden. Nejméně do Vánoc tak budou vlaky společnosti MÁV jezdit podle jízdních řádů, ačkoli se odboráři zatím nedohodli s vedením firmy na splnění svých požadavků. Oznámil to dnes předseda železničních odborů VDSZSZ István Gaskó. Až do Štědrého večera budou vlaky jezdit podle jízdního řádu, uvedl Gaskó. Odboráři si ale vyhrazují právo stávku kdykoliv znovu obnovit. Do Budapešti se vrátí také mezistátní spoje z Česka, které dočasně končily ve Štúrově na slovensko-maďarských hranicích.

Odborová organizace maďarských železničářů VDSZSZ vyhlásila stávku, aby její členové získali vyšší platy a rovněž jednorázovou odměnu z prodeje nákladní přepravy MÁV. Odbory požadují, aby každý zaměstnanec dostal mimořádné prémie v hodnotě 250 tisíc forintů, tedy asi 24 tisíc korun.

VDSZSZ zahájila stávku nejprve na východě Maďarska, minulou neděli ji ale rozšířila na celou zemi. Přerušení železničního provozu se dotklo i mezinárodní železniční dopravy včetně vlaků zajíždějících do Česka.