Obchvat Holic je dokončený, z města zmizí nákladní doprava

Holice – Obchvat východočeských Holic je po více než dvou letech dokončený. Auta cestující po silnici I/35, tak již nebudou muset jezdit přes náměstí. Holice leží na křižovatce významných silničních tahů, silnice I/35 spojuje Liberec a Hradec Králové s Olomoucí, silnice I/36 se odpojuje od dálnice D11 a vede přes Pardubice k silnici I/11. Vozidla cestující po této silnici ale budou muset do obce zajíždět i nadále. Ve městě se výrazně sníží provoz nákladní a osobní dopravy, který směřoval od Pardubic a Hradce Králové. První motoristé se po nové stavbě projedou ve čtvrtek ráno.

„Málokdo věřil, že obchvat nakonec bude, pro nás je to veliký zázrak. Lidé, kteří bydlí kolem náměstí a průjezdních komunikacích, ve čtvrtek ráno zaspí do práce, protože najednou bude klid,“ uvedl místostarosta Ladislav Effenberk.

Místostarosta odhaduje, že denně městem projede kolem 20 000 kamionů a automobilů. Hlukem i emisemi trpěli zejména obyvatelé z Pardubické, Hradecké a Vysokomýtské ulice. Tranzitním místem bylo také centrální náměstí T.G. Masaryka.

Obchvat Holic zatím není zcela dokončen. Silničářům chybí jeden pozemek, který se jim nepodařil vykoupit, a nakonec se rozhodli pro provizorní řešení. Znamená to, že ve směru od Vysokého Mýta budou řidiči muset jet po dočasné vozovce. Policie varuje před ostrými zatáčkami a nabádá řidiče, aby dbali zvýšené opatrnosti a dodržovali dopravní značení, především rychlostní omezení. Podle místostarosty Effenberka může být ale úsek nebezpečný zejména pro kamiony.

Obchvat silnice I/35 navazuje na první etapu výstavby rychlostní komunikace R35. Měří 4,22 kilometry a prochází prolukou bytové zástavby mezi Holicemi a Horními Ředicemi, dále pokračuje mimo obydlí a kříží želežniční trať Moravany - Borohrádek. Kolem komunikace vyrostly na třech místech protihlukové stěny o délce 1045 metrů. Stavba končí v jihovýchodní části za Holicemi. Stavební práce začaly v říjnu 2006 a přišly na bezmála 230 milionů korun bez daně.