Nové značky Zimní výbava na D1 zatím platit nebudou

Praha - Na nejvytíženější českou dálnici D1 dnes silničáři namontovali nové značky Zimní výbava, které v určité části roku zakazují autům vjet na daný úsek s letními pneumatikami. Zatím jsou jen na Vysočině mezi Humpolcem a Jihlavou, i tak se to ale správcům silnic nižších tříd nelíbí. Ministra dopravy Řebíčka žádá hejtman Vysočiny, aby platnost značek ještě přehodnotil kvůli bezpečnosti dopravy nejen na dálnici.

Kvůli stále teplému počasí, ale značky zatím neplatí. Řidiči tedy můžou jezdit po celém úseku na letních pneumatikách a značky budou prozatím zakryty. „Na začátek listopadu máme extrémně teplé počasí, je plus 15 stupňů, nesněží, nemrzne. Není proto důvod, aby řidiči zatím měli zimní pneumatiky,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Ministerstvo dopravy pořád neví, jestli přibudou k značkám ještě dodatkové tabulky, anebo jestli se budou zakrývat podle počasí, nebo se dočasně přelepovat zalepovacími páskami. Rozhodnutí by mělo padnout 11. listopadu.

O umístění značek Zimní výbava a Zimní výbava-konec rozhodují kromě ministerstva i kraje a obce s rozšířenou působností, které mají k postupu ministerstva výhrady. „Bylo by nejlepší, aby značky nainstalovány nebyly, aby se nejdříve všichni zúčastnění sešli a domluvili se na systému," vyjadřuje svůj postoj Miloš Vystrčil (ODS).

Na úseky nově označené modrými kulatými značkami s emblémem automobilu a sněhové vločky budou moci od listopadu do dubna vjet osobní auta pouze se zimní výbavou. Její součástí jsou zimní pneumatiky na všech čtyřech kolech s hloubkou vzorku minimálně čtyři milimetry. U kamionů budou zimní pneumatiky povinné na hnací nápravě. Hloubka vzorku bude v tomto případě minimálně šest milimetrů. Pod značkou může být navíc tabulka, která upravuje období, ve kterém příkaz platí. Za porušení vyhlášky bude řidičům hrozit ztráta jednoho bodu a v blokovém řízení pokuta až 2000 korun.

Vydáno pod