Na kilometrovém úseku silnice na Blanensku se postaví čtyři mosty

Blansko - Stavbaři dnes nainstalovali prvních pět nosníků nového mostu, který překlene řeku Svitavu u obce Ráječko. Každý nosník je třicet metrů dlouhý a více než třicet tun těžký. Čtyři plánované mosty na trase Blansko - Rájec jsou nejtěžší a nejdražší části plánované trasy.

Ze sto šedesát kilometrů vzdáleného Nového Bydžova dopravilo náklad pět kamiónů a stejný počet doprovodných vozidel. „Muselo se použít tolik aut, protože nosníky se nedaly vozit po dvou. Kvůli tonáži nám to ale úřady nepovolily, kvůli přejetí nějakých mostů,“ vysvětluje stavbyvedoucí Jan Kubíček. Železobetonové giganty musel navíc překládat druhý největší jeřáb v republice.

Nosníky musely dosednout na svá místa na milimetr přesně. Společně s dalšími pěti vytvoří základ největšího ze čtyř mostů na kilometrovém úseku budované silnice. Právě kvůli mostům se stavba výrazně prodražila. „Smluvně máme ošetřeno na 120 miliónů korun. To jsou vyloženě jen stavební náklady. Nejsou v tom zahrnuty přípravné práce a ostatní náklady, takže ta částka bude ve finále daleko vyšší,“ konstatuje Eva Zouharová ze Stavby a údržby silnic Jihomoravského kraje.

Celý úsek silnice mezi Rájcem a Blanskem by mohl být dokončen v druhé polovině příštího roku.

Kamiony vezou nosníky na stavbu mostu přes Svitavu.
Zdroj: ČT24