Vyšehradský tunel je kvůli opravám trati na měsíc uzavřen

Praha - Kvůli opravě tramvajové trati je od dnešního rána uzavřen Vyšehradský tunel. Úsekem denně projede až 20 000 automobilů a desetitisíce cestujících v MHD. Dopravní podnik z toho důvodu zavedl náhradní autobusovou a lodní dopravu. Pro chodce zůstal tunel otevřen. Kvůli uzavírce doprava proti očekávání zatím nezkolabovala.

Objížďka pro auta vede od Podolské vodárny ulicemi Podolská, Na Dolinách přes náměstí Hrdinů na Pankráci a dále Táborskou, Petra Rezka, Čiklovou a Svobodovou zpět k Vltavě.

„Řidiči by se ale měli pokusit najít trasy, které se nejbližšímu okolí uzavírky vyhnou, a využít levobřežní komunikace, Jeremenkovy ulice nebo Jižní spojky s návazností na severojižní magistrálu,“ doporučuje ředitel magistrátního odboru dopravy Jan Heroudek. Pro chodce zůstal tunel otevřen, pro ostatní cestující jsou připraveny náhradní autobusové a lodní linky, které se při opravě tunelu osvědčily už v minulosti.

Mezi přístavišti Výtoň a Podolská vodárna plují denně od 6:00 do 22:00 velkokapacitní lodě s označením X21. Do konce listopadu bude fungovat také přívoz mezi zastávkami Dvorce a Lihovar. Autobusovou linkou X17 se lidé dostanou od Podolské vodárny ke stanici Pražského povstání, autobus číslo 728 bude spojovat Dvorce s metrem Budějovická. Dopravní podnik také posílil spoje 253 a 150, které využívají lidé při cestě z Modřan k nejbližším stanicím metra.

Cestující dnes od rána využívali kromě parníků, které jezdí v ranní špičce každých deset minut, ve zbytku dne každých 15 minut, také toho, že tunel zůstal pro pěší otevřen. „Zatím se nestalo, že by se lidé do lodi nevešli. Někteří jedou raději autobusem, mnozí také chodí pěšky,“ uvedl jeden z brigádníků, který radil cestujícím u Podolské vodárny.

Některým lidem ale komplikoval cestu do centra přístup k lodi na Podolském nábřeží. Cestující tam totiž musí projít areálem Yacht klubu a překonat zhruba dvě desítky schodů. „Maminky s kočárky a vozíčkáři tu neprojedou,“ stěžovala si jedna z cestujících. Schodiště zřejmě nebylo na takový nápor cestujících připraveno a ze spodních schodů se během dopoledne začala vylamovat dlažba. Dopravní podnik proto slíbil schodiště na soukromém pozemku opravit.

Změněny jsou také trasy tramvajových linek. Tramvaj číslo 3 se na Výtoni mění na linku 16 a pokračuje přes Albertov a Karlovo náměstí do zastávky Spojovací. Tramvaj 17 je na Výtoni odkloněna přes Albertov, Náměstí bratří Synků a Pražského povstání do pankrácké vozovny. Linka 21 jezdí jen mezi Sídlištěm Modřany a Podolskou vodárnou. Noční spoj číslo 52 pojede po stejné trase jako linka 17.

Objížďky Vyšehradského tunelu
Zdroj: ČT24