Dušičkový víkend přinesl na českých silnicích od pátku 12 mrtvých

Praha - Dopravní nehody si od pátku do neděle, kdy byl kvůli Dušičkám větší dopravní provoz, vyžádaly podle předběžných policejních statistik dvanáct mrtvých. V sobotní svátek Všech svatých zemřelo na silnicích pět osob a v neděli, kdy si lidé připomínali Památku zesnulých, šest. Ve srovnání s loňským 1. a 2. listopadem je to nárůst o čtyři oběti.

Podle dopravních policistů jsou hlavním viníkem smrtelných víkendových nehod časté mlhy a s tím spojená špatná viditelnost. V souvislosti s uctěním památky mrtvých vyjíždějí na vozovky také tzv. sváteční řidiči, což se na tragických statistikách taktéž podepisuje.

U jihomoravských Buchlovic se v neděli po poledni srazili dva motocyklisté s osobní autem. Nehodu v kopcovitém úseku na silnici první třídy oba jezdci na motocyklu nepřežili. Řidič osobního automobilu vyvázl bez zranění. Silnice byla v místě nehody neprůjezdná, policisté proto vozidla odkláněli na objízdné trasy. Dopravu na frekventovaném hlavním tahu se jim podařilo obnovit až po hodině.

V sobotu zemřela čtyřicetiletá žena při přebíhání čtyřproudé silnice R52 v Modřicích na Brněnsku. Dva lidé v neděli časně ráno zemřeli při nehodě dvou osobních aut, která se čelně srazila u obce Mláka na hlavním tahu z Jindřichova Hradce do Třeboně. Další člověk byl těžce zraněn.

Tragickou dohru měla také nedělní nehoda vozu s mladou posádkou na Příbramsku. Nepřežil ji osmnáctiletý řidič vozu, který vlastnil řidičský průkaz teprve měsíc. Jeho tři spolujezdci byli zraněni, z toho jeden těžce. Podle policie byla příčinou havárie příliš vysoká rychlost.

Smrtelná havárie se nevyhnula ani hlavní dopravní tepně, dálnici D1, kde v neděli odpoledne při nehodě osobního auta na 124. kilometru ve směru na Brno zemřel jeden člověk a další dva cestující utrpěli lehčí zranění. Díky incidentu byla dálnice průjezdná pouze levým jízdním pruhem a tvořily se tam kolony.

V uplynulém týdnu se stalo 3 031 dopravních nehod. S 22 oběťmi se týden na přelomu října a listopadu zařadil na desáté místo. Podle policejních statistik je letos v počtu úmrtí na silnicích nejtragičtějším 32. týden, kdy zemřelo 28 lidí. Smutné prvenství má ale ve skutečnosti týden od 21. do 27. července. Podle oficiálních policejních údajů si sice havárie v tomto týdnu vyžádaly 27 lidských životů, v konečném počtu obětí ale statistika nezaznamenává smrt dalších dvou lidí při regionálním automobilovém závodu.