Policie představila své nové vozy od automobilky Škoda

Praha - Policie dnes oficiálně představila své nové vozy Škoda s modrožlutým reflexním označením. Jde o speciální model Škoda Octavia, který je vybavený řadou nadstandardních bezpečnostních prvků. Za 3 500 nových osobních aut policie zaplatí celkem 1,3 miliardy korun, zastaralý vozový park bude postupně obměňovat až do roku 2011. První nové vozy se na silnicích objeví v polovině listopadu. "Chtěl jsem pro policisty octavii za cenu fabie, což se povedlo," prohlásil dnes na pražské konferenci o policejní reformě ministr vnitra Ivan Langer (ODS).

Tendr na auta vypsala policie na jaře letošního roku. Kromě firmy Škoda Auto se do něj přihlásily i společnosti Import Volkswagen Group a Renault Česká republika. Škoda Auto však za vozy požadovala nejméně peněz. Auta se stříbrnou metalízou začala dodávat v polovině října v průměrném počtu 50 kusů denně. Z 3 500 nových vozů bude 2 600 aut v policejním a 900 v civilním provedení.

Auta s novým vybavením budou jezdit nejdřív na Moravě

Součástí výbavy policejních vozů budou nové technologie k měření rychlosti i počítač, s jehož pomocí mohou policisté například ověřovat totožnost lidí přímo v terénu. Vůz navíc bude mít šest airbagů, k bezpečnosti posádky přispějí i reflexní prvky. Policejní prezident Oldřich Martinů dnes na dotaz, zda se policie chce žlutomodrou kombinací přiblížit kolegům v cizině, odpověděl, že modrá je novou barvou policie a žlutá má pouze bezpečnostní význam.

Auta vyjedou na silnice nejprve na Moravě, v polovině prosince začnou sloužit i v Čechách. Většina vozů je určena pro uniformované policisty, podle Martinů především pro policii pořádkovou a dopravní. V Praze má být žlutomodrými octaviemi v nejbližší době obměněno 65 procent vozového parku.

Nová podoba policejních aut, jejímž autorem je pražské grafické studio Reactor, vzbudila na jaře pozornost kvůli nápadné podobnosti s dřívějším návrhem Vojenského historického ústavu. Spekulovalo se o tom, že jde o plagiát, což ovšem ředitel ústavu Aleš Knížek popřel. Vybraný návrh tehdy zkritizovali také někteří odborníci a především opoziční politici - a to kvůli stříbrné metalíze, která podle nich auta nejen prodražila, ale na silnicích také bude hůř viditelná. Média navíc psala i o tom, že žluté pruhy na bocích aut připomínají symboliku SS. Tuto myšlenku prohlásilo policejní prezidium za scestnou.

Nové policejní auto
Zdroj: ČT24
Vydáno pod