České dráhy opět vypravily Preventivní vlak bezpečné železnice

Praha/Olomouc - České dráhy (ČD) představily speciální Preventivní vlak ministerstva dopravy a Drážní inspekce, do kterého zvou studenty i veřejnost na promítání krátkých filmů a spotů s bezpečnostní tématikou a na diskusi s odborníky. Svou první zastávku má v Olomouci a oficiálním dopravcem vlaku je ČD Cargo.

Nehody na přejezdech, úrazy elektrickým proudem z troleje o napětí až 25 000 voltů nebo zachycení člověka vlakem na trati i přímo v železniční stanici. Takových neštěstí je stále hodně, lidé při nich umírají zcela zbytečně a statistiky hovoří jednoznačně, velmi rizikovou skupinou jsou mladí lidé ve věku od 13 do 19 let. Letos během devíti měsíců zemřelo na přejezdech 28 řidičů, v minulém roce to bylo řidičů 17.

„Preventivní vlak vypravujeme už potřetí. Loni v září jel vlak do Ostravy, Brna a Prahy a na jaře letošního roku vyrazil do Liberce, České Lípy, Děčína a Ústí nad Labem,“ řekl koordinátor projektu za ČD Jiří Ješeta. Preventivní vlak bude k vidění v Olomouci, Přerově, Hradci Králové, Pardubicích a v pátek dorazí do Chrudimi. Každý den od 8:00 do 15:00 mohou přijít do Preventivního vlaku studenti i veřejnost, vstup je zdarma.

Ve vlaku návštěvníci uvidí, jak se chovat na přejezdech a následky toho, když řidiči právě tam poruší dopravní předpisy, následky střetu vlaku s člověkem, srovnání brzdné dráhy vlaku a auta, crash-test srážky lokomotivy s automobilem, následky popálení člověka vysokým napětím pod trolejí i nezodpovědný hazard mladých lidí.

Preventivní vlak tvoří tři vagony, kde si lidé mohou prohlédnout i výstavu o historii železnice. Dále je tam speciální kinosál a výstavní salonní vůz. V kinovoze je pro návštěvníky připraveno půlhodinové promítání filmů na téma bezpečnosti na železnici. V salonním voze pak výstava se stejnou tématikou a především diskuse s odborníky, kteří mají připraveny další informace.

„Stále se opakují stejné nešťastné události, kdy mladý člověk vyleze na střechu odstaveného vagonu a neuvědomí si, že je přímo pod trolejí. Řidiči se dosud nepoučili a stále vjíždějí na železniční přejezdy, aniž by se přesvědčili, zda se k nim neblíží vlak. Musíme o tom mluvit právě s mladými lidmi,“ dodává Zdeněk Neusar z Drážní inspekce. 

„Není pochyb o tom, že podobné projekty mají veliký význam, a proto se na projektu spolupodílí i Policie ČR,“ uvedla policejní mluvčí Zuzana Pidrmanová.

Vydáno pod