Méně nehod na silnicích zaznamenali severomoravští policisté

Olomouc/Ostrava - Méně dopravních nehod a méně mrtvých zaznamenali za uplynulých devět měsíců na silnicích Olomouckého a Moravskoslezského kraje severomoravští policisté. Podle statistik dosud na cestách zemřelo 110 lidí, což je zhruba o pětinu méně než loni, uvedla severomoravská policejní mluvčí Soňa Štětínská.

„Policisté zaznamenali od počátku letošního roku v bývalém Severomoravském kraji celkem 18 076 dopravních nehod. Zemřelo při nich 110 osob, 432 osob bylo zraněno těžce a 3021 lehce. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku poklesl počet nehod o 2214, počet usmrcených osob o 23, těžce zraněných o 96 a lehce zraněných o 31 lidí,“ uvedla mluvčí.

V téměř tisícovce případů zjistili policisté u viníků dopravních nehod alkohol. „Při těchto nehodách bylo šest osob usmrceno, 33 osob zraněno těžce a 349 lehce,“ doplnila Štětínská. Mezi hlavními příčinami dopravních nehod je podle policistů nesprávný způsob jízdy, nedání přednosti v jízdě a nepřiměřená rychlost, na kterou při nehodách doplatilo svým životem téměř pět desítek lidí.

Policisté také vyšetřovali celkem 659 nehod, při kterých se řidiči srazili s lesní zvěří. „Policisté evidují také 25 srážek s vlakem, 93 srážek s tramvají a 80 s domácí zvěří,“ dodala Štětínská. Na železničních přejezdech zaznamenali policisté dosud 64 dopravních nehod.

Ve statistikách nechybějí také nehody s chodci, kterých se za uplynulých devět měsíců stalo celkem 468. „Za uvedené období se stalo 126 nehod s účastí chodce na vyznačeném přechodu bez ohledu na příčinu a zavinění nehody. Tři chodci srážku nepřežili,“ dodala policejní mluvčí.

Nejvyšší počet nehod zaznamenali policisté od ledna do září v Ostravě, kde vyšetřovali 3841 havárií, naopak nejméně v bývalém okrese Jeseník, kde bylo dosud 314 nehod. Podle policejních statistik je zatím nejčernějším dnem v týdnu pátek, naopak nejméně nehod se stává v sobotu a v neděli.