Policisté navrhli obžalovat řidiče tramvaje za nehodu v Olomouci

Olomouc - Sedmatřicetiletý řidič tramvaje, která za sebou letos v červnu asi sto metrů táhla tříletého chlapce, by měl jít před soud. Obžalobu navrhli vyšetřující policisté. Chlapec při jízdě zůstal viset za nohu z tramvaje a utrpěl mnohočetná zranění. Vyšetřovatel případ ukončil s návrhem na podání obžaloby za ublížení na zdraví. Dnes to řekla olomoucká policejní mluvčí Marta Vlachová.

„Řidič porušil důležitou povinnost vyplývající ze zákona. Než uvedl tramvaj do pohybu, nepřesvědčil se o ukončení nástupu a výstupu cestujících. Uzavřel nástupní dveře v době, kdy se tam nacházela osoba,“ uvedla policejní mluvčí. Dveře přitom zavřel ve chvíli, kdy do vozu nastupoval tříletý hoch.

Zástupci Dopravního podniku města Olomouce (DPMO) nechtěli případ komentovat s tím, že závěry vyšetřování ještě nemají. Dopravní podnik už jednal s rodinou dítěte o úhradě nákladů spojených s léčením hocha. Ty dosáhly částky kolem 100.000 korun. „Nic jsme zatím kromě řešení přes pojišťovnu nepodnikli, ale i ta čeká na závěry vyšetřování od policie,“ řekla dnes mluvčí DPMO Magdaléna Kopřivová.

Po nehodě zpřísnil dopravní podnik kontroly

Podle inspektorů Drážní inspekce byla tramvaj po technické stránce v pořádku. Podle dokumentace totiž může být mezera mezi pryžovými lemy dveřních křídel, které nohu dítěte skříply, dva až tři centimetry. Bezpečnostní systém tramvaje tak nereagoval na příliš malou dětskou končetinu. „Drážní inspekce nicméně tento stav považuje za nedostatečný, proto současně se závěrečnou zprávou připravuje bezpečnostní doporučení, kde navrhne úpravu seřízení zavírání dveří tak, aby mezi pryžovými lemy dveřních křídel nebyla žádná mezera,“ uvedl už dříve mluvčí inspekce Zdeněk Neusar.

Některá opatření už přijal dopravní podnik. Tramvaje byly vybaveny jednotnými záchrannými brzdami. Ve všech šedesáti tramvajích jsou také záchranné brzdy a tlačítka pro komunikaci s řidičem nově označeny. Označení je navíc výraznější a dvojjazyčné, kromě češtiny je i v angličtině. Podnik zároveň znovu proškolil všechny řidiče tramvají a nechal nad rámec povinných prohlídek zkontrolovat a seřídit zavírání dveří.

Nehoda se stala na zastávce Wolkerova, kde nastupovala s chlapcem jeho babička. Než tak učinili, tramvaj zavřela dveře a dítě zůstalo viset za nohu, tělo mělo venku z tramvaje. Řidič se rozjel a až po sto metrech se cestujícím podařilo násilně dveře otevřít a dítě vysvobodit. Chlapec při nehodě utrpěl mnohočetná zranění, především odřeniny a tržné rány, které mu museli lékaři zašít. Skončil na jednotce intenzivní péče.