Nouzové přistání norského letadla v Ruzyni se obešlo bez problémů

Praha - Na ruzyňském letišti v Praze mimořádně přistálo letadlo v tísni, jehož přístroje hlásily požár. Podle mluvčí ruzyňského letiště Pavlíny Hájkové se mimořádné přistání obešlo bez potíží, cestující jsou v pořádku. Šlo o linku norské společnosti Nordic Airlink z chorvatské Puly do švédského Göteborgu. Cestující z Ruzyně odletěli náhradním strojem kolem 20:00.

Letadlo se 128 cestujícími přistálo před 13:30, když přístroje upozornily pilota, že v podpalubí vypukl požár. Na letišti byl v pohotovosti celý systém pro mimořádné události, na ploše čekali hasiči a záchranáři. Letadlo přistálo bez problémů. Jak ČT telefonicky sdělila Pavlína Hájková, po přistání byla vyhlášena na letišti plná pohotovost. Ta byla ve 13:42 změněna na pohotovost místní, protože se nepotvrdila prvotně hlášená závada - požár v nákladovém prostoru.

Šlo o typ letounu MD-82 norské společnosti Nordic Airlink. Letadlo téhož typu, které patřilo španělské letecké společnosti Spanair, v srpnu shořelo na madridském letišti Barajas, když se při startu vzňal jeden z motorů. Nehoda si tehdy vyžádala 154 lidských životů.

Norská společnost do Ruzyně pro pasažéry poslala náhradní letadlo, které s nimi z Prahy odstartovalo kolem 20:00.