Na závěr prázdnin zesílí středočeská policie kontroly na silnicích

Praha - Na poslední prázdninový víkend přichystali středočeští policisté společně s krajským úřadem rozsáhlou dopravněbezpečnostní akci Bezpečný návrat, během které nasadí do terénu 850 příslušníků a 13 radarů. Podobně jako koncem loňského léta budou u silnic hlídkovat také papírové figuríny policistů, uvedl ředitel středočeské policie Václav Kučera.

Policisté chtějí zabránit zejména jízdě pod vlivem alkoholu a překračování povolené rychlosti. Zaměřit se hodlají také na motorkáře.

Preventivní účinek má mít podle Kučery i instalování papírových figurín, které zdálky připomínají skutečné policisty. U silnic bude hlídkovat 110 těchto maket. Loni jich Středočeský kraj pořídil 200, tři desítky z nich ale během dopravněbezpečnostní akce někdo ukradl. Na dalších podle hejtmana Petra Bendla zapracovalo počasí, policisté je totiž průběžně používali po celý rok. Hejtman doufá v to, že letos papíroví policisté akci „přežijí“.

Podle Bendla jde o dobrou věc, která řidiče přinutí sundat nohu z plynu. Důvodem, proč kraj nechal tyto figuríny pořídit, je i to, že středočeská policie se dlouhodobě potýká s nedostatkem příslušníků.

Na Bezpečný návrat navážou další preventivní akce - zejména u škol a na parkovištích u hypermarketů.

Vydáno pod