Pod petici za dokončení dálnice D8 se podepsalo téměř 10.000 lidí

Ústí nad Labem - Petici za urychlenou dostavbu nedokončeného úseku dálnice D8 přes České středohoří, kterou iniciovali starostové měst a obcí v okolí budoucí trasy, předají na konci srpna v Teplicích ministru dopravy Aleši Řebíčkovi. Pod petici se podepsalo téměř 10.000 lidí a připojilo se zhruba 100 obcí. Novinářům to dnes řekl hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc.

Na setkání starostů nejpostiženějších obcí s hejtmanem se dnes diskutovalo o průběhu výstavby a problémech obcí, které trápí nadměrná doprava v okolí nekončené dálnice. Starostové se obávali, že Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) nestihne úsek dokončit do konce roku 2010, jak loni při zahájení stavby slíbilo. Stavbu komplikují opakovaná odvolání ekologických iniciativ.

Marie Nádvorníková, která je pověřená řízením Závodu Praha ŘSD, uvedla, že se termín stanovený na konec roku 2010 ještě dá dodržet. V současnosti se na dálnici pracuje na třech stavbách. Na mostě přes Opárenské údolí se budují pilíře a začíná se se stavbou oblouku mostu. Při stavbě mostu Dobkovičky se zakládají pilíře a upravují se svahy. Práce pokračují také před portálem tunelu Prackovice, jehož výstavba byla kvůli předběžnému opatření soudu na čas zastavena. „V současné době se dá konstatovat, že se napravilo počáteční zpoždění,“ řekla Nádvorníková. Škodu několik milionů korun, která vznikla zastavením prací, bude po státu podle Nádvorníkové vymáhat zhotovitel.

V minulém týdnu se uskutečnilo první stavební řízení na hlavní trasu mezi Prackovicemi a Opárnem. „Předpokládáme, že o další část požádáme do konce srpna a následně, podle majetkoprávního vypořádání, chceme, aby se zhotovitel dostal k výstavbě dalších časově náročných staveb,“ uvedla Nádvorníková. Dosud chybí vypořádání u zhruba osmi až deseti listů vlastnictví. ŘSD předpokládá, že by o povolení na celý úsek hlavní trasy mohlo být požádáno do konce roku. Nabytí právní moci by ale mohlo pozdržet odvolání některých ekologických organizací.

Starostové si stále stěžují, že nedokončený úsek dálnice přináší obyvatelům obcí mnoho komplikací a projíždějící automobily zatěžují životní prostředí a navíc na objízdných úsecích umírá při dopravních nehodách velký počet lidí. Velitel severočeské dopravní policie Jiří Ušák letos na jaře řekl, že loni tu při různých dopravních nehodách zahynulo 11 lidí, což je zhruba 14 procent všech obětí dopravních nehod v Ústeckém kraji.