Nový informační systém zlepší bezpečnost dálnice D1

Praha - Nový informační systém na D1 umožní sběr aktuálních informací o situaci na dálnici a také jejich rychlé poskytování řidičům prostřednictvím 28 dopravních informačních tabulí. Díky kamerám a meteostanicím podél dálnice budou mít operátoři řídícího centra přehled o počasí a plynulosti provozu. Od záchranky, policie a hasičů se dozvědí o nehodách. Další informace budou i z automatického systému detekce kolon.

Informační tabule na D1 budou na každých dvaceti kilometrech

„Nový systém určitě zvýší za prvé informovanost a za druhé i přátelskost dálnice,“ řekl expert na silniční bezpečnost Robert Šťastný v Dobrém ránu. Ministerstvo dopravy chce informační tabule na každých dvaceti kilometrech, vždy dva až pět kilometrů před sjezdem z dálnice, zatím jich je pouze šest. Mají být vybudovány do konce listopadu. Tabule budou řízeny z Národního dopravního informačního centra a na každé bude velmi jednoduché a stručné sdělení.

Telematika má význam na silnicích s velkou hustotou provozu

„Telematický systém se buduje zejména tam, kde je největší hustota dopravy a řidiči nejčastěji po těchto komunikacích jezdí,“ uvedl koordinátor realizace Jednotného systému dopravních informací pro ČR Jaroslav Zvára. Přednostně zejména na dálnicích a rychlostních komunikacích, dodal.

Silnice jsou z dlouhodobého hlediska velmi podfinancované a paradoxně opravená silnice je často více nebezpečná a lidé riskují, řekl Šťastný. Nové úseky dálnic jsou na vysoké úrovni.

Z hlediska nehodovosti patří naše dálnice k nejrizikovějším

Stát může dělat maximum v oblasti bezpečnosti silničního provozu - lepší komunikace, kvalitnější dopravní informace, ale důležitý je především přístup řidičů, doplnil Zvára.

Na dálnici D1 letos zemřelo 9 lidí. Riziko nehody na dálnicích je u nás proti Švýcarsku čtyřikrát vyšší.

  • Nové dopravní informační tabule budou na D1 po dvaceti kilometrech. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/324/32336.jpg
  • Ukázka dopravně informační tabule na dálnici D1 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/324/32310.jpg
Vydáno pod