Srážku auta s autobusem v Budějovicích nepřežili dva lidé

České Budějovice - Před sedmou hodinou ráno se u českobudějovického výstaviště srazil osobní automobil s autobusem. "Srazil se vůz Audi A6 se zájezdovým autobusem z Děčína," uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů, "řidič osobního vozu nedal autobusu na křižovatce přednost." Nehoda si vyžádala dva lidské životy - zemřel dvaačtyřicetiletý řidič z Ostravska, totožnost jeho spolujezdkyně zatím policisté neznají. Všech 46 cestujících v autobuse i jeho řidiči vyvázli bez zranění. Pouze dva z nich odvezli záchranáři do nemocnice s podezřením na otřes mozku.

Autobus se vracel z Makarské riviéry v Chorvatsku přes Dolní Dvořiště. V
Českých Budějovicím na křižovatce na Husově třídě u Dlouhého mostu mu nedal přednost řidič audi. Řidič nemohl strhnout řízení, protože vedle křižovatky stál betonový sloup a ohrozil by cestující. „Kdybych to strhnul ještě víc doprava, tak by kvůli sloupu byli mrtví i v autobuse," řekl řidič Petr Kolář.

„Koutkem oka jsem ho zahlédl a už jsem to nedobrzdil. Semafory jen blikaly, on mi tam vjel zleva. Jestli jel rychle, nepodíval se, nebo si myslel, že je na hlavní. Lidé začali křičet, tak první bylo, jestli se jim něco nestalo. Pak jsem šel okamžitě k autu a zkoušel jsem, jestli řidič žije,“ popsal neštěstí řidič autobusu.

Vina je s největší pravděpodobností na straně řidiče osobního automobilu. Kolář se s kolegou v řízení cestou z Chorvatska pravidelně střídali a k poslední výměně došlo jen půl hodinu před neštěstím. Silnice byla částečně uzavřena, provoz policie obnovila kolem poledne. Hasiči poskytli cestujícím vlastní autobus, pro část z nich přijela i náhradní doprava..