Dopravní podnik Ostrava zaplatí milion korun za neoznámení chybného vyjetí tramvají

Ostrava - Drážní inspekce uložila milionovou pokutu Dopravnímu podniku Ostrava za to, že neoznámil dvě mimořádné události, při nichž na lince číslo 5 v minulosti proti sobě dvakrát vyjely tramvaje. Na stejné lince se pak letos v dubnu dvě tramvaje srazily. Při nehodě zemřeli tři lidé a další desítky byly zraněny.

Podle Drážní inspekce podnik pochybil v tom, že o incidentu v tramvajové dopravě neinformoval, nezajistil místo těchto událostí, nepořídil z nich dokumentaci, nezjistil příčiny jejich vzniku a nepřijal potřebná opatření. Dopravnímu podniku hrozilo, že ve správním řízení dostane až dvacetimilionovou pokutu. „Tyto případy byly podle podnikových předpisů vyšetřeny a nebyly považovány za mimořádné, proto to nebylo nahlášeno drážní inspekci,“ vysvětluje ekonomický ředitel dopravního podniku František Kořínek.

Dodal také, že se podnik určitě bude odvolávat na Ministerstvo obrany. „Ten postih se zdál dopravnímu podniku příliš přísný. Drážní inspekce vyhodnotila ty dva případy, které se staly, mimořádnými událostmi. Musím se ale ohradit proti tomu, že je dopravním podnik úmyslně zatajil. Je třeba si uvědomit, že jsme za stejné období hlásili asi 1500 mimořádných událostí a nevidím důvod, proč bychom tyto dvě neměli nahlásit také,“ uvedl Kořínek v pořadu Události, komentáře.   

Primátor Ostravy Petr Kajnar k tomu řekl, že kvůli pokutě určitě čeká někoho v dopravním podniku postih. „Jestli tam v minulosti došlo k něčemu, co mělo být nahlášeno a nebylo, tak si myslím, že tam nebyli lidé na svém místě,“ uvedl Kajnar.

Mimořádné události se staly loni v dubnu a červenci. Jeden z řidičů křižujících se tramvají nezastavil na místě určeném k čekání na protijedoucí soupravu. Vjel na trať a chyba se později musela vyřešit couváním jedné ze souprav. Dopravce to vyřešil finančním postihem řidičů a o riziku se mluvilo na školeních.

Letos v dubnu se chyba řidiče opakovala znovu. Tentokrát ale s tragickými následky. Řidiči nestihli zabrzdit a soupravy se čelně srazily. Policie ze zavinění nehody zatím obvinila jen čtyřiadvacetiletého Petra Hrocha. Řidič připustil, že udělal chybu. Policie prošetřuje i postup vedení dopravního podniku.

Dopravce po nehodě přijal několik opatření, která by měla další tragédii zabránit. Technici na trati instalovali na čtyřech místech oranžová záblesková světla, která mají řidiče upozornit na to, že vjíždí na rizikový jednokolejný úsek. Navíc si bude muset vždy vyžádat souhlas dispečera. Nově u tratí také visí tabule s nápisem Odhláška, která má povinnost volat dispečerovi ještě zvýraznit. Dopravní podnik navíc na trati snížil rychlost.