Rakousko chystá vyšší pokuty za alkohol za volantem

Vídeň - Od Nového roku čekají na řidiče v Rakousku podstatně vyšší pokuty za řízení motorových vozidel pod vlivem alkoholu. Ministerstvo dopravy předloží návrh nového zákona vládě příští měsíc a protože návrh má už teď podporu obou vládních stran, předpokládá se, že vstoupí v platnost od 1. ledna příštího roku. Poslední zpřísnění předpisů přitom vstoupilo v platnost na začátku tohoto roku.

V Rakousku se smí řídit s obsahem alkoholu v krvi do 0,5 promile. Kdo však tuto hranici překročí, zaplatí místo dosavadních 218 eur více než dvojnásobek - rovných 500 eur, tedy asi 12 000 korun.

Za překročení hranice 0,8 promile bude pokuta činit už 800 eur, tedy téměř 20 000 korun, komu bude v krvi zjištěno 1,2 promile, ten zaplatí dokonce 1 200 eur, tedy téměř 30 000 korun. Od 1,6 promile pak bude pokuta činit 1 600 eur, tedy zhruba 40 000 korun.

Uvedené sazby jsou ale minimální, podle okolností mohou dosáhnout i několika tisíc eur. Maximum už při překročení 0,5 promile je 3 633 eur. K tomu přistupují povinné doškolovací kurzy a odejmutí řidičského oprávnění, při opakovaném přestupku například u 0,8 promile na jeden měsíc, u 1,2 promile na tři měsíce.

Zpřísnění postihu si vynutil neustále rostoucí počet dopravních nehod, při nichž byl zjištěn alkohol v krvi řidičů. Jen za první tři měsíce tohoto roku se zvýšil ve srovnání se stejným obdobím roku 2007 o 13,1 procenta.

Za alkohol se pokuty za volantem v posledních letech zvyšují po celé Evropě. Například Německo chystá od začátku příštího roku zvýšení maximální pokuty na 3 000 eur, tedy dvojnásobek nynějšího stavu. V Itálii byl dokonce v květnu vedle vysokých pokut a zabavení řidičského průkazu zaveden i drastický trest při překročení hranice 1,5 promile - zabavení automobilu. Francie zase sází na to, aby hříšníci museli povinně vybavit své vozy zařízením, které zabrání nastartování v případě, že řidič požil alkohol.