Bezpečnost silnic se bude hodnotit hvězdičkami

Praha - Ústřední automotoklub chystá projekt, který by měl přispět k větší bezpečnosti na silnicích. Každá důležitá silnice získá postupně jednu až čtyři hvězdičky. Nejbezpečnější budou ty čtyřhvězdičkové. Vliv na hodnocení bude mít například šířka krajnice, stromy u ní nebo billboardy. Dokončení projektu bude trvat několik let. Nebezpečné silnice představil automotoklub už dnes. Zveřejnil dokonce jejich speciální mapu.

Hodnotitelé musí všechny silnice a dálnice projet ve speciálně vybavených autech. Zároveň budou trasu točit na několik kamer.

Hvězdičkování má donutit správce silnic k tomu, aby více investovali do jejich údržby. Tento systém hodnocení silnic už používají třeba v Německu.Řidičům pomáhá k tomu, aby si vybrali tu nejbezpečnější cestu.

 
Ústřední automotoklub zveřejnil dnes mapu rizikovosti silnic podle počtu nehod. Do ní se podle pravidel, která se používají už ve dvacítce evropských států, zanášejí nejhorší a nejlepší silnice. Kritérii pro hodnocení v této mapě jsou počty smrtelných a vážných nehod, hustota dopravy a délka dané silnice, uvedla Mladá fronta Dnes.

Nejhorší českou silnicí je z tohoto pohledu komunikace vedoucí přes Lidice do Kladna a z něj na Malé Přítočno ve středních Čechách. Problematická je také silnice z Prahy do Neratovic a Mělníka.