Řidičům v Moravských Budějovicích měří rychlost nové aktivní radary

Moravské Budějovice - Nové aktivní radary zapuštěné v silnici začaly měřit rychlost v Moravských Budějovicích, na hlavní trase mezi Prahou a Vídní. Radnice podle zkušeností s řidiči počítá, že by tři měřící zařízení měla přinést městu do kasy miliony korun na pokutách. Skoro stejně tolik vydělá i firma, která zařízení radnici pronajala. Především jde prý ale o bezpečnost ve městě.

Už žádné policejní auto nebo strážník s radarem. Rychlostní čidlo ve vozovce aktivně spojené s fotoaparátem. V kraji Vysočina úplná novinka - kdo Moravskými Budějovicemi nepojede předpisově, může ve schránce čekat úřední obsílku. Pracovnice odboru dopravy městského úřadu v Moravských Budějovicích Dana Svobodová popsala, že fotoaparát zachytí detail řidiče i detail registrační značky.

Třítýdenní zkušební provoz ukázal, že v Moravských Budějovicích téměř tři čtvrtiny řidičů nedodržují padesátku. „Od doby, kdy jsme to spustili, projelo těmito místy 15 tisíc řidičů, a když to vezmu v průměru 2000 korun na pokutu, vychází strašné číslo,“ sdělil starosta Moravských Budějovic Vlastimil Bařinka. Město se může z pokut těšit na miliony korun v městské kase. Musí se ale dělit s firmou, od které si radary pronajalo - 45 procent firma, 55 procent město.

Město si zařízení pořizuje z důvodu bezpečnosti a peníze jsou až sekundárním jevem, jak potvrdil Radim Chyba ze společnosti Czech Radar. „Potřebujeme opravit chodníky, školy, školky, kulturní středisko. My ty peníze použijeme na zvelebení města,“ nechal se slyšet Vlastimil Bařinka. Mnozí námi oslovení řidiči se ale shodují, že jde o zbytečně tvrdou past. Dva ze tří radarů ve městě jsou totiž jen pár metrů od označení hranic obce.

„Vyhláška hovoří jasně, cedule konec města a až teprve potom můžete jet rychleji,“ reaguje starosta Bařinka. Stejné zařízení už několik týdnů funguje v Prostějově. Podobně chtějí v nejbližších dnech začít měřit rychlost v Turnově, Lovosicích nebo v Náchodě.