Speciální minibusy budou vozit imobilní Pražany

Praha - Od léta by na úřady nebo k lékaři mohli vozit imobilní Pražany speciální minibusy. Na zasedání zdravotního výboru pražského zastupitelstva o tom informoval radní Jiří Janeček. Tato služba by měla stát kolem 50 milionů korun, Praha na její provoz požádala o dotaci Evropskou unii.

Služba by měla být určena imobilním lidem, kteří nejsou schopni využít bezbariérových vstupů a při přepravě potřebují asistenci další osoby. Pro ně chce hlavní město zavést doplňkovou přepravní službu při cestě na úřad nebo k lékaři. „Klient si zavolá do call centra a bude mu přistavena dodávka se speciální plošinou,“ uvedl Janeček.

Podle předsedy Národní rady zdravotně postižených Václava Krásy je velmi dobře, že bude nový systém součástí integrované pražské dopravy.  

Minibusy by navíc měli řídit handicapovaní lidé. Posádku vozu bude tvořit ještě ošetřovatel. Podle Janečka podobná služba funguje například v Německu.

Praha počítá se zprovoznění první desítky minibusů v prázdninových měsících nebo nejpozději v září letošního roku, zatím však hledá vhodného provozovatele.