Radnice ve Slaném odstraňuje dopravní značky ze svých čtvrtí

Slaný - Radnice nechala odstranit značky pro hlavní a vedlejší silnice v jedné z městských čtvrtí Slaného. Na křižovatkách tak automaticky platí přednost zprava. Město se tímto netradičním způsobem snaží zvýšit bezpečnost provozu. Někteří místní si ale myslí, že není třeba měnit pravidla ve čtvrti, kde se dopravní nehody prakticky nestávají.

Z deseti ulic čtvrti V Ráji bylo odstraněno 33 značek pro označení hlavní silnice, dej přednost v jízdě a tvar křižovatky. Radní se inspirovali novinovým článkem o anglickém městě, kde pravidlo přednosti zprava přispělo k větší dopravní bezpečnosti. To samé si od nového systému slibují i ve Slaném. „Motivací bylo odstranit dopravní značky, které do prostředí města nepatří, je jich příliš moc a lidé ani nevnímají, co se jim tím říká,“ vysvětluje starosta Slaného Ivo Rubík (ODS).

Lokalita V Ráji je obytnou zónou jejíchž silnicích si často hrají děti. Místní obyvatelé mají strach, že nové pravidlo řidiče k větší opatrnosti nepřiměje. Také se diví, proč se mění způsob dopravního značení ve čtvrti, kde nehodovost zatím prakticky neexistovala. Vedení města si ale za svým rozhodnutím stojí, podle něj je přednost zprava jednoduchou a jasnou dopravní zásadou.

Podobný systém by měl ve Slaném začít do konce roku fungovat ještě v dalších dvou městských čtvrtích. Přednost zprava se zamlouvá i radnici v Říčanech, která by chtěla nové pravidlo zavést v celé obci už v srpnu.

Vydáno pod