Stávka německých strojvedoucích pokračuje i o prázdninách

Praha – Ačkoli v Česku začaly prázdniny, stávka německých strojvedoucích zaměstnaných u některých soukromých dopravců pokračuje. Odborový svaz GDL ji vyhlásil už před týdnem jako časově neomezenou. Stávka znamená zásadní omezení pro turisty, kteří chtějí na prázdniny vyrazit vlakem z Prahy přes Mnichov nebo Norimberk. Expresy na lince do Bavorska provozuje soukromá společnost Vogtlandbahn, vlaky proto nyní končí na hranicích. Do příhraničního bavorského města Furth im Wald jezdí náhradní autobusová doprava, dál však musí cestující pokračovat regionálními vlaky, které provozují Německé dráhy nebo jiné společnosti, jejichž zaměstnanci nestávkují.

Stávka omezila provoz všech čtyř párů expresních vlaků, které jezdí z Prahy přes Plzeň a Domažlice do Mnichova nebo Norimberku a zpět. V úseku Furth im Wald–Mnichov / Norimberk jsou bez náhrady zrušeny, cestující musí použít jiné spoje. Pouze za nejvytíženější vlak (expres 354, který jede z Prahy v 9 hodin) se podařilo zavést náhradní autobus z Domažlic až na železniční křižovatku do Schwandorfu. Cesta do Mnichova, která obvykle trvá necelých šest hodin, se přesto prodlouží nejméně o hodinu. Kdo chce cestovat přímo z Prahy do Norimberku, může použít tzv. Expressbus, který jezdí každé dvě hodiny mezi hlavními nádražími obou měst.

Navíc je výrazně omezen provoz na přeshraniční regionální lince Cheb–Bad Brambach–Zwickau, kterou rovněž provozuje společnost Vogtlandbahn. Vlaky jsou nahrazeny autobusem mezi stanicemi Bad Bramabach a Adorf. Na českém území zajišťují provoz vlaků České dráhy, mezi Adorfem a Zwickau jezdí pro Vogtlandbahn zaměstnanci, kteří do stávky nevstoupili.

Strojvedoucí v Německu stávkovali letos už mnohokrát – vždy za tentýž cíl. Sdružení GDL chce, aby soukromí dopravci zvýšili platy svých zaměstnanců tak, aby se vyrovnaly mzdám u státem vlastněných Německých drah. Sami strojvedoucí DB nestávkují, a tak je zajištěn bezproblematický provoz na většině nejdůležitějších linek. Soukromí dopravci ale jezdí na řadě tratí v celém Německu, kromě Bavorska je zasaženo například okolí Hamburku.