Slovinský prezident obhajoval dálniční známky pro turisty

Bratislava - Slovinský prezident Danilo Türk při dnešní návštěvě Slovenska hájil plánované zavedení dálničních známek, které nejspíše už od léta prodraží turistům cestu k chorvatským plážím. Prezident argumentoval tím, že dosavadní vybírání mýtného vytvářelo dopravní zácpy.

Mýtnice nahradí Slovinsko dálničními známkami pro osobní auta a motocykly od 1. července. Motoristé si budou moci koupit nejméně půlroční známku, která vyjde na 35 eur (875 Kč). Zatím stačí na průjezd Slovinskem jen pár eur.

„Současný systém bohužel vedl k velkým zácpám právě při placení mýta. Bylo třeba něco udělat,“ hájil prezident před slovenskými novináři rozhodnutí slovinské vlády.

Slovinsko chce z dálničních známek zaplatit dostavbu svých dálnic. Chybějící úseky komplikují cestu na Jadran. „Slovinsko dělá vše, aby co nejdříve dokončilo svou dálniční síť. Každopádně je to priorita,“ prohlásil Türk.

Dálniční známky mají ve Slovinsku fungovat jen do spuštění satelitního mýtného systému; pro nákladní vozy od srpna příštího roku, pro osobní auta od konce roku 2010.

S elektronickým mýtným počítá i Slovensko - pro autobusy a kamiony od příštího roku, pro osobní auta od roku 2013. Zatím jejich řidičům stačí dálniční známka, například týdenní za 150 korun (116 Kč). Podobné krátkodobé známky se dají koupit i v Rakousku a Česku.