Kamiony prověří speciální rentgen

Bohumín (Karvinsko) - Na řidiče kamionů v Moravskoslezském kraji čekají tento týden kontroly, při kterých jejich vozidlo prověří i speciální rentgen. Policisté a celníci se zaměřují při kontrole na váhu kamionů, dálniční kupony, dodržování bezpečnostních předpisů a samozřejmě také na to, zda vozidla nepřevážejí něco nepovoleného. Policie má na místě přistavený také vůz, který slouží k odhalování padělaných nebo nějakým způsobem upravených dokladů.

„Zatím jsme zjistili přetížení u dvou kamionů. Jejich řidiči dostali blokové pokuty ve výši 5 000 a 4 000 korun,“ uvedla během kontrolní akce v Bohumíně na Karvinsku mluvčí Celního ředitelství Ostrava Pavla Zdobnická.

Na dvou stanovištích projdou vozidla první kontrolou. „Policisté a celníci tam provádějí rutinní kontrolu. Prověří doklady a útroby vozidla, zda není převáženo vybrané zboží, jako tabák, cigarety a alkohol,“ řekl ředitel odboru kontroly a dohledu Celního úřadu Ostrava Marcel Panaš s tím, že policisté mají k dispozici i psa, který umí vyhledávat drogy.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Na třetím stanovišti čeká na kamiony velkokapacitní mobilní rentgen, který pomocí výsuvného ramene s optickými snímači a detektory dokáže během 15 minut zkontrolovat celé vozidlo. „Celníci nemusí zboží vykládat. Jakmile snímání skončí, zaznamená se veškerý rentgenový obrázek přímo na monitoru v operační kabině a hned se vytvoří snímky. Pokud se objeví nějaký problém, například zjistí, že se převáží něco v tajných schránkách, provede se další důkladná kontrola vozidla,“ doplnila Zdobnická.

Celní správa má jediný takový vůz pro celou zemi. Na kontrolu do Moravskoslezského kraje se tak dostane zhruba dvakrát ročně. Během současné akce už policisté a celníci kontrolovali řidiče v Chotěbuzi na Karvinsku nebo v Mošnově a Příboře na Novojičínsku.

Policejní mluvčí Daniela Vlčková informovala, že během pondělí policisté uložili tři blokové pokuty za přestupky v dopravě dohromady za 3 500 korun.

Celní správa kontroluje kamiony
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK