Provoz mosteckých tramvají zatím pokračuje

Most – Zástupcům města Mostu se na valné hromadě Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova podařilo prozatím zablokovat odvolání litvínovského zastupitele Karla Strakoše z představenstva firmy. Protože je Strakoš jediný člen vedení, který má tzv. odbornou způsobilost k provozování drážní dopravy, hrozilo Mostu a Litvínovu, že po jeho odvolání nebudou moci ve městech jezdit tramvaje. Odchod Karla Strakoše z představenstva požaduje litvínovská radnice, Karel Strakoš totiž je v současném zastupitelstvu v opozici.

Mostečtí zástupci na valné hromadě dopravního podniku odmítli projednat Strakošovo odvolání, které Litvínov navrhl, nepodpořili ani návrh Litvínova na jeho náhradu. Podle Mosteckých tak zůstane Karel Strakoš v představenstvu do poloviny srpna. „Pan Strakoš má mandát do 14. srpna, a teď hledáme mezi bývalými členy představenstva někoho, kdo by požadavky také splňoval a zároveň byl politicky průchodný,“ řekl náměstek mosteckého primátora Karel Novotný.

Kdyby se náhradu nepodařilo najít nebo Litvínov přece jenom prosadil svou, nastala by v městské dopravě kritická situace. „V současné době by přijetí návrhu Litvínova znamenalo to, že do 15 dnů po řádné valné hromadě bychom museli Drážnímu úřadu oznámit, že pozastavujeme provoz tramvajových linek,“ poukázal ředitel dopravního podniku Marcel Dlask.

Litvínovská radnice se může pokusit o zvrat situace. Starosta Milan Šťovíček totiž po valné hromadě uvedl, že považuje Strakošovo místo ve vedení dopravního podniku za prázdné.

Firma, která provozuje tramvajovou nebo jinou drážní dopravu, musí mít mimo jiné ve vedení člověka s tzv. odbornou způsobilostí. Zákon požaduje pětiletou praxi ve statutárních orgánech podniku, který provozuje drážní dopravu, v případě, že má tento člověk vysokoškolské vzdělání, stačí tříletá praxe.