Sopka Ruzyň nezavře, vulkanický prach nás minul

Praha – Leteckou dopravu nad Českem prach z islandské sopky Grímsvötn nenaruší. Krizový štáb, který dopoledne zasedal na ruzyňském letišti, rozhodl, že vzhledem k nízké koncentraci prachu nenařídí bezpodmínečný zákaz civilních letů v zasažené oblasti. Mrak popela z islandské sopky nakonec zcela minul ČR. V Německu byl dnes uzavřen vzdušný prostor nad Hamburkem, Brémami a Berlínem. České aerolonie kvůli tomu zrušily dopoledne tři zpáteční lety do této země. Situace by se měla zlepšovat v celé Evropě.

Krizový štáb složený z expertů ministerstva dopravy, Českého hydrometeorologického ústavu, Řízení letového provozu, Úřadu pro civilní letectví a Letiště Praha rozhodl dnes dopoledne, že nenařídí uzavírku českého vzdušného prostoru.

„Stále sledujeme situaci a samozřejmě kontrolujeme všechna letadla těsně před odletem i po jejich přistání,“ uvedla mluvčí ČSA Hana Hejsková. Sopečný popel měl Česko zasáhnout během odpoledne a zůstat na čtvrtině území dalších čtyřiadvacet hodin. Mrak se ale našim hranicím překvapivě vyhnul.

Reportáž Kamily Štichové a Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

„V současné době mohou být využívány všechny hladiny a všechny části českého vzdušného prostoru,“ řekl mluvčí Řízení letového provozu Richard Klíma.

Nejméně dva dny by se nemělo nic měnit. Pokud nezačne Grímsvötn chrlit intenzivněji nebo se zásadně nezmění počasí, bude se situace nadále už jenom zlepšovat. „Prognózy na příštích 48 hodin jsou optimistické a sopečný popel se bude v českém vzdušném prostoru vyskytovat i nadále v nejnižší možné koncentraci,“ uvádí se ve zprávě z jednání.

Podle odborníků aktivita sopky Grímsvötn stále klesá a z islandského vulkánu už vychází jen bílý dým.

Ruzyňské letiště
Zdroj: ČT24