Zákon o intenzivnějších technických kontrolách si vyžádala policie

Praha – Novela silničního zákona, na kterou po úspěšné pouti přes Senát a Poslaneckou sněmovnu už přibyl i prezidentův podpis, zavádí zásadní změny, některé z nich ale nejsou dopracované. Například umožní policejním hlídkám, aby poslaly auto, jehož technický stav se jim nezdá, na okamžitou kontrolu. Zákon ale dále nerozvádí, kdo technickou prohlídku zaplatí, pokud se ukáže, že je vozidlo v pořádku. Určit to má až vyhláška, která k zákonu přibude.

Novinka vychází vstříc policistům, kteří si stěžovali na omezené možnosti při běžných silničních kontrolách. „Jsou závady, které se pouhým okem nedají zjistit. K tomu by vl měly sloužit technické kontroly, respektive využití technických zařízení tak, abychom zvýšili bezpečnost na silnicích a odstranili vozidla, která jsou nebezpečná,“ rozvedl požadavky dopravní policie její ředitel Leoš Tržil.

Pravomoc policistů není neomezená, na okamžitou kontrolu mohou vůz poslat pouze, je-li nejbližší stanice vzdálena méně než čtyři kilometry. Uplatnit ji tedy mohou především ve větších městech. Časem ale může na řidiče čekat technická kontrola prakticky kdekoli. Zákon totiž počítá s mobilními jednotkami STK. „Není tudíž omezen na velká města,“ podotkl mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

Mobilní jednotka STK se už na českých silnicích objevila, před třemi lety si ji policisté půjčili od rakouských kolegů. Nedostatky našli u dvou třetin kontrolovaných vozidel. Ne všichni jsou ale nadšeni z představy intenzivních technických prohlídek. „Jedete na dovolenou, plně naloženi, a třeba vám přestane světlo svítit jedno nebo vám prasklinka se objeví na skle, tak vás ten policista může poslat na technickou. Představa, že tam strávíte zbytek dne a kdo ví, jak to celé dopadne, je hrůzostrašná,“ komentoval novinku mluvčí Ústředního automotoklubu Igor Sirota.

Kromě řidičů se novela silničního zákona zaměřila i na samotné STK. „Stanicím technické kontroly věnovalo ministerstvo určitou pozornost, ale že by to byl stav dokonalý, o tom přesvědčen nejsem,“ uvedl mluvčí Autoklubu ČR Václav Špička. Dodal, že nedostatky u dvou třetin kontrolovaných vozů, které kdysi odhalila vypůjčená policejní stanice, poukazují na ledabylost nejenom u řidičů, ale především u samotných techniků, kteří auta pravidelně kontrolují.

Co novela také přinese

  • Zimní pneumatiky budou povinné od listopadu do března, pokud bude zimní počasí nebo bude očekáváno.
  • Obecní policie nebudou muset upozorňovat značkou na měření rychlosti.
  • Upraví se bodové tresty vybraných přestupků resp. trestných činů.