Vlaky do Pusté Kamenice pojedou jen o víkendech

Žďárec u Skutče (Chrudimsko) – Železniční trať ze Žďárce u Skutče do Svitav částečně osiří. Od prosince, kdy začne platit jízdní řád pro rok 2012, budou jezdit vlaky v úseku mezi Žďárcem u Skutče a Pustou Kamenicí pouze o víkendech. V pracovní dny objedná Pardubický kraj místo nich autobusy. Na trati, kterou loni státní Správa železniční dopravní cesty nákladně zmodernizovala, tak zůstane jen minimální provoz. Kraj chce ušetřit a této snaze musí ustoupit i nedávná masivní investice státu. Podle krajského úřadu jezdí právě mezi Žďárcem u Skutče a Pustou Kamenicí vlaky téměř prázdné.

Kraj původně uvažoval o úplném zrušení osobních vlaků na trati a jejich nahrazení autobusy. Místo stávajících jedenácti milionů, které ročně zaplatí za provoz šestnácti párů vlaků v pracovní dny a jedenácti párů o víkendech, by zaplatil autobusovému dopravci pouze pět milionů.

Místo vlaků budou ze Žďárce u Skutče do Pusté Kamenice jezdit autobusy na třech linkách. Jedna spojí oba konce úseku, druhá obslouží Skuteč, Proseč a Borovou, poslední bude jezdit mezi Borovou, Krounou a Hlinskem. O víkendech bude jezdit pouze linka Žďárec u Skutče – Pustá Kamenice, zatímco mezilehlé obce obslouží zbývající vlaky.

Pardubický kraj chtěl zrušit také vlaky z Vysokého Mýta do Litomyšle. Nakonec na ní motoráky zůstanou, bude jich ale méně než letos, pojedou především v dopravních špičkách. Posíleno bude naopak autobusové spojení Vysokého Mýta s Litomyšlí. Jistotu vlakového spojení nemají ani obyvatelé obcí a měst u tratí Heřmanův Městec – Prachovice, Moravská Třebová – Chornice, Borohrádek – Holice, Dolní Lipka – Štíty a Dolní Lipka – Hanušovice.