České dráhy již zřejmě nebudou provozovat tratě

Praha - České dráhy (ČD) již zřejmě zanedlouho nebudou provozovat celostátní i regionální tratě. Tato povinnost připadne Správě železniční dopravní cesty (SŽDC), která bude s dopravci uzavírat smlouvy o přístupu na koleje. Vyplývá to z poslanecké novely, kterou dnes Senátu doporučil schválit jeho výbor pro dopravu. Senát se bude novelou zabývat příští týden.

Norma má pomoci dokončit transformaci Českých drah. Pokud ji Senát schválí, dráhy by si podle předkladatele novely Oldřicha Vojíře (ODS) již neměly zpoplatněním přístupu na tratě vylepšovat výsledek hospodaření, který jim zhoršuje ztráta z osobní dopravy.    

Poslanecká novela počítá také s tím, že pokud budou ČD podnikat v jiném oboru, než je osobní železniční doprava, musejí o tom účtovat odděleně a nesmějí peníze z veřejných rozpočtů převádět na jiné činnosti.     

Na SŽDC v souvislosti s provozováním tratí současně přejde majetek za asi 12 miliard korun a asi 11.000 zaměstnanců. SŽDC bude moci také provozovat i jiné dráhy na smluvním základě.