Motorkáři mají také rizikovou mapu nehod

Praha - I motorkáři mají svou celorepublikovou rizikovou mapu. Ústřední automotoklub (ÚAMK) ji ve čtvrtek zveřejnil. Mapa ukazuje rizikové úseky, kde jsou motorkáři nejčastěji účastníky nehod. Autoři při její tvorbě vycházeli z údajů let 2007 až 2009. Mapu připravila ve spolupráci s ÚAMK firma CityPlan v rámci evropského programu hodnocení silnic. Podle mapy jsou nejrizikovější pro motorkáře točité a méně přehledné úseky. V loňském roce na silnicích zemřelo při nehodách 96 řidičů nebo spolujezdců na motocyklu.

Každá významná silnice má svoji barvu od světle zelené (nízké riziko nehody) přes červenou (středně vysoké riziko) až po černou (vysoké riziko). Mapa navazuje na nedávno zveřejněnou rizikovou mapu ČR, která zobrazuje míru rizika, že se řidič stane součástí nehody se smrtelným nebo vážným zraněním. Podle ÚAMK je tato mapa velmi výjimečná a v této podobě je veřejnosti předkládána vůbec poprvé.

Nejvíce rizikové jsou podle mapy silnice I/11 z Českého Těšína do Havířova nebo silnice I/10 u Jablonce. Nicméně rizikové jsou pro motorkáře také dálnice a rovné silnice, kde řidiči mohou jet a někteří i jezdí velmi rychle.

Rizikové mapy vznikají v evropském měřítku od roku 2003, kdy je iniciovaly automotokluby ve Velké Británii, Německu a Nizozemsku. Do měsíce prý ÚAMK představí mapu s aktuálními údaji z let 2008 až 2010.

Nehody motocyklů patří k těm s nejvážnějšími následky, na 1 000 nehod připadá zhruba 48 usmrcených.

Aktuální mapa je řidičům k dispozici na webu ÚAMK. Nová data vycházejí z dat z let 2007 až 2009.

Jízda na motorce
Zdroj: ČT24