Pardubice mají problémy s projektem dopravního terminálu

Pardubice - Pardubice mají málo času na dokončení projektu dopravního terminálu před železničním nádražím. Město musí získat všechny pozemky, což může být problém. Takzvané přednádraží by město mělo stát 108 milionů korun, z toho 85 procent by mohly pokrýt dotace ze švýcarských fondů. Projekt musí mít radnice hotový do konce září. Na projektu se má podílet i Pardubický kraj.

„Je tam několik pozemků a několik majitelů. Problém máme hlavně s pozemky Správy železniční dopravní cesty, které pronajímá. O výpůjčce by měla rozhodnout vláda. V této době to vidíme jako složité. Bylo by nemilé, kdyby projekt ztroskotal na tom, že nebudeme mít jeden pozemek,“ řekla primátorka Štěpánka Fraňková (Sdružení pro Pardubice).

Kromě pozemků musejí Pardubice dokončit projekt a vypořádat se se všemi připomínkami. Před vlakovým nádražím mají zastavovat autobusy městské hromadné dopravy a nově také linkové autobusy. Celý prostor se musí upravit mimo jiné rozšířením silnice. Cyklistům a chodcům se řešení příliš nelíbí. Například jim nevyhovuje lávka přes silnici.

Primátorčin náměstek Martin Bílek (Sdružení pro Pardubice) slibuje, že projekt ještě není definitivní a řadu připomínek projektant přepracuje. Kromě prostoru pro pěší a pro cyklisty není ještě jasné, zda budou na všech křižovatkách kruhové objezdy.

Podle primátorky musí být projektová dokumentace ke stavebnímu povolení hotová do 30. září, což je vražedný termín. „Nicméně časový harmonogram, který jsme si nastavili, je zatím dodržován,“ doplnila.

Vydáno pod