S jarem přicházejí uzavírky pražských ulic

Praha – Na dopravní omezení se s končící zimou musí v celé republice připravit řidiči i lidé cestující veřejnou dopravou. Silničáři zahajují opravy silnic rozbitých po zimě a stejně tak začínají dlouhodobě naplánované rekonstrukce. Celá řada jich je naplánována v Praze, kde se už nyní musí lidé potýkat s uzavírkou ulice Odborů u Karlova náměstí nebo s tramvajovou výlukou na Palmovce. Vrcholem letošních prací potom bude rekonstrukce Nuselského mostu.

Ulice Odborů odlehčuje Resslově ulici, jezdí tudy například auta mířící od magistrály k Národnímu divadlu. Nepatří však k nejfrekventovanějším tahům ve městě, proto její uzavírka nezpůsobila v pondělní ranní špičce žádnou větší komplikaci. Uzavírka potrvá do konce dubna.

Od neděle není možné projet ani Michelskou ulicí mezi křižovatkami s Ohradní a Prostřední. „Je poněkud zatíženější než ulice Odborů. Objížďky jsou trochu delší, i když si troufám říct, že ne složitější. Budou vedeny pro každý směr po jiné jednosměrné komunikaci. Orientace řidičů by měla být dobrá,“ popsal Jan Heroudek z magistrátního dopravního odboru. S uzavírkou ulice začala i výluka městských autobusů na linkách 106, 124, 139, 150 a 182. Uzavírka v Michelské potrvá několik měsíců, od května se navíc uzavře úsek mezi křižovatkami s Ohradní a U Plynárny.

Rozhovor s Janem Heroudkem (zdroj: ČT24)

Práce v ulicích Odborů i Michelské jsou však pouhým zahřívacím kolem letošních uzavírek. V květnu dojde na jedno z nejcitlivějších míst celého města – srdce magistrály Nuselský most. Budou se opravovat dilatační spáry. Ty způsobily velké problémy v zimě, kdy jimi natekla voda do tunelu metra, který mostem prochází. Omezení provozu na mostě ale může mít zásadní vliv na provoz na magistrále. „Je potřeba počítat s určitými dopady. Řidiči budou hledat náhradní cesty – zejména na začátku. Budeme se snažit, aby po celou dobu oprav byly zachovány pro každý směr dva jízdní pruhy,“ uvedl Jan Heroudek. Nejintenzivněji se bude pracovat o prázdninách, kdy je podle magistrátu v ulicích zhruba o desetinu aut méně než v červnu nebo září.

Ve stínu rekonstrukce Nuselského mostu zůstane i mnoho dalších uzavírek a dopravních omezení, která letos v Praze proběhnou. „Nejzávažnější bude oprava tramvajové trati na celém pravém břehu Vltavy – počínaje Modřanami a konče Palachovým náměstím. Je na mnoha místech koordinována s dalšími pracemi, ať už je to rekonstrukce technologických tunelů do Národního divadla nebo rekonstrukce přípojek a odvodnění Klementina,“ vyjmenoval Jan Heroudek.

Seznam platných uzavírek nabízí na svém webu Technická správa komunikací, přehled výluk MHD lze nalézt na webu ROPIDu.