Lidé si nevědí rady s novými autolékárničkami

Praha - Ačkoli od nového roku musí každý motorista mít v autě například resuscitační masku, málokdo ví, jak ji použít, a to dokonce i mezi záchranáři, kteří ji doporučují vůbec nepoužívat. Zjistil to průzkum středočeské záchranné služby. Nové autolékárničky si muselo do 1. ledna pořídit v Česku přes sedm milionů řidičů. Nyní se zjišťuje, že část obsahu nových autolékárniček je nevyhovující a záchranáři nešetří ostrou kritikou. Výbava autolékárniček by měla projít revizí, po jednání na ministerstvu zdravotnictví to řekl místopředseda České resuscitační rady Radek Uhlíř.

Od nového roku do autolékárničky přibyly resuscitační maska s výdechovou chlopní a filtrem, izotermická fólie na přikrytí zraněného i leták o postupu při poskytování první pomoci po dopravní nehodě. O tom, jaké pomůcky by měly být nově v autě k dispozici, se chce rada s resortem dál bavit. Spor panuje zejména kolem resuscitačních masek, které jsou prý v lékárničkách nekvalitní, netěsní a většina lidí neví, jak je používat.

Česká resuscitační rada (ČRR) masky nedoporučila, laik prý jejich použití zvládne jen těžko. „Ukázalo se, že ani na ministerstvu zdravotnictví neměli příliš jasnou představu, jak se resuscitační maska skládá,“ upozornil Radek Uhlíř, místopředseda rady. Podle Radka Uhlíře je prý při oživování důležitá hlavně masáž srdce, umělé dýchání není nezbytné.

„Názory odborníků bereme vážně,“ uvedla Vlasta Vrchotová z ministerstva zdravotnictví. Podobný názor má i ministerstvo dopravy, které nevylučuje, že se povinný obsah lékárniček opět změní. Resuscitační maska by tak mohla opět být nepovinná. Sám ministr dopravy tomu ale není příliš nakloněn. „Najednou říct: promiňte, zase to budeme měnit, by bylo mnohem víc nefér než nechat ten proces doběhnout bez ohledu na to, že je v něm určitá pachuť,“ uvedl Vít Bárta.

Test, který zrealizovala středočeská záchranka, poukázal na to, že lidé mají velké problémy vůbec správně sestavit resuscitační masku. Dokonce je správné použití masky obtížné i pro začínající záchranáře. Přitom resuscitační maska může dokonce nepřímo zabít. „Dvě až tři minuty ztratí resuscitující jenom tím, než masku sestaví a správně ji použije,“ upozornil ředitel středočeské záchranné služby Martin Houdek. Šance na záchranu se tak podle testu snižuje asi o třetinu. Záchranáři proto doporučují masku vůbec nepoužívat. Evropská rada pro resuscitaci navíc v současnosti umělé dýchání prohlašuje za zbytečné. Mnohem důležitější je masáž srdce.

Ministerstvo zdravotnictví se brání, že evropská rada pro resuscitaci dýchání z úst do úst úplně nevylučuje a vybavení autolékárniček navrhli odborníci. Zatímco maska je přebytečná, předepsané obinadlo je zase nedostatečné, tvrdí záchranáři. V autolékárničce je také jen jeden pár rukavic, podle záchranářů se ale při navlékání velmi často roztrhne. Ideální by proto byly dva až tři páry.

Výrobci začali nové autolékárničky dodávat na trh už na podzim 2009 a do 1. ledna si je museli povinně koupit všichni motoristé, jestliže nechtěli riskovat vysokou pokutu. Ministerstvo zdravotnictví nyní rozhodne o obsahu nových autolékárniček do tří týdnů. Celá věc se prý ještě musí projednat s ministerstvem dopravy.

Obsah autolékárničky
Zdroj: ČT24