Vlaky z Netolic do Dívčic možná opět vyjedou

Netolice (Prachaticko) - Jihočeská historická trať z Netolic do Dívčic zatím nezmizí. Vlaky po trati přestaly jezdit už minulý víkend, kdy se uskutečnila i poslední nostalgická jízda. Volné koleje ale chce dál využívat společnost ČD Cargo pro nákladní vlaky. O trať usilují také okolní obce pro výletní spoje. Místo vlaků tam kraj teď raději objednal levnější autobusy. Městu samotnému stejně jako nácestným obcím se ale zastavení provozu nelíbí stejně jako plány železniční správy na úřední zrušení trati samotné. Loni po ní projelo téměř 5 tisíc osobních a 40 nákladních vlaků.

Vlaky tam nahradily autobusy. Podle kraje byl provoz na železnici příliš nákladný, a proto ho odmítli dále dotovat. „My jsme si hlavně neobjednali už další provozování osobní dopravy, protože z nostalgie se žít nedá,“ uvedl hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD).

Trať ale z map nezmizí. Do dalšího osudu teď zasáhli zástupci společnosti ČD Cargo. Se zrušením nesouhlasí a chtějí ji využívat dál pro nákladní přepravu. „Objevila se možnost svozu dřevní štěpky pro zákazníka, konkrétně se jedná přibližně o 20 000 tun,“ řekl mluvčí ČD Cargo Roman Jandík.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Správci kolejí zatím nezahájili správní řízení o zrušení trati. „Budeme i nadále pokračovat v hledání případného zájemce o převod nebo provozování této trati,“ doplnil mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla.

O zachování 116 let staré dráhy a o její převod na město žádají i Netolice. Podle starosty Oldřicha Petráška by po ní mohly jezdit prázdninové vlaky. „Doufejme, že tady ještě přeci jenom někdy něco jezdit bude,“ dodal. Také zástupci Českých drah počítají s tím, že v květnu tady pojede parní vlak.

Jihočeská historická trať z Netolic do Dívčic zatím nezmizí.
Zdroj: ČT24