Policie se v celé republice zaměřila na kamiony

Praha - Policisté minulý týden prověřili 9 600 aut, řešili na 2 500 přestupků a udělili blokové pokuty ve výši asi 1,3 milionu korun, informovala o tom mluvčí policejního prezidia Dagmar Bednarčíková. Dopravněbezpečnostní akce byla zaměřená na kontrolu nákladních aut. Nejčastějším přestupkem byl špatný technický stav vozidla, který policisté zaznamenali téměř u tisícovky kontrolovaných vozů, řada řidičů také překročila povolenou rychlost a nepoužila bezpečnostní pásy.

Policisté se zaměřili na dodržování povinností pro silniční nákladní dopravu spojenou s přepravou nebezpečných věcí a na důkladnou kontrolu technického stavu, kontrolovali i zabezpečení a upevnění nákladu, doplnila Bednarčíková.

U 971 vozidel policie zjistila, že jsou v nevyhovujícím technickém stavu, 264 řidičů překročilo povolenou rychlost a 190 nepoužilo při jízdě bezpečnostní pásy. Přibližně 120 kontrolovaných porušilo zákon o silniční nákladní dopravě, z toho šest předpisy pro přepravu nebezpečných nákladů. Bezpečnostní přestávku nedodrželo 69 řidičů, 35 řídilo pod vlivem alkoholu. Policisté kromě pokut uložili provinilým řidičům také ve více než 40 případech kauci.

Kauce má zabránit tomu, aby se dopravce vyhýbal řízení o spáchaném přestupku a případnému zaplacení pokuty. Výše kauce se pohybuje od 10 000 do 50 000 korun podle závažnosti porušené povinnosti. Pokud řidič kauci nesloží, policisté mu mohou zabavit doklady k vozidlu a k nákladu a zakázat mu pokračování v jízdě.

Podle Bednarčíkové se do akce se zapojilo 1 204 policistů dopravní, pořádkové, kriminální a cizinecké a pohraniční policie. Společně s nimi na akci participovalo 85 pracovníků celních úřadů a orgánů krajských úřadů a obcí.