Silnice přes Sebuzín zůstane uzavřená

Sebuzín - Silniční zkratka z Ústí nad Labem do Litoměřic zůstane uzavřená. Provoz na silnici byl už před deseti měsíci přerušený kvůli utržené krajnici v obci Sebuzín. Běžná oprava podle znalců nestačí.

O osm kilometrů kratší než je nejkratší cesta podél Labe. To je hlavní výhoda klikaté kopcovité silnice, kterou blokuje betonový zátaras.

Podle starosty Ústí nad Labem-Střekova Vlastimila Žáčka (ODS) statik rozhodl, že silnice zůstane uzavřená. „Ten problém není tak jednoduchý, jak se na první pohled zdálo,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Veronika Kindlová.

Znalci zjistili, že propadlá silnice v Sebuzíně byla opřena jen o okolní domy a místy jsou pod ní až osmimetrová sklepení. „Svým způsobem to byla časovaná bomba,“ doplnil Žáček.

„Zajistit stabilitu tělesa silnice opěrnými zdmi by bylo dost těžko řešitelné,“ uvedl projektant přeložky silnice Petr Novák. „Bude potřeba nová silnice a povede jinudy,“ dodala Kindlová.

Nově nakreslené silnici u Sebuzína stála v cestě zákonem chráněná kaplička. „Byl ve hře i přesun kaple,“ řekl Novák. Přesun kaple by stál kolem deseti milionů korun.

Projektanti proto zvolili další trasu, která se kapli vyhne. Pro obyvatele Sebuzína je to přijatelné řešení. Nová trasa má vést přes pozemky soukromníků, kteří předběžně souhlasili.

Nová silnice u Sebuzína by měla být hotova po roce 2009. Místní lidé spoléhají hlavně na to, že řidiči v budoucnu už nebudou nejspíš jezdit zkratkou, ale po dálnici D8, jejíž poslední část se začíná stavět na protějším břehu.