Ruzyní loni proletělo 11 a půl milionu lidí

Praha - Letiště Praha loni odbavilo v loňském roce 11,56 milionu cestujících, což byl ve srovnání s rokem 2009 pokles o 0,7 procenta, tedy o 87 000 lidí. Prvenství mezi leteckými společnostmi s nejvyšším počtem cestujících si opět udržely České aerolinie, jejichž podíl na odbavených pasažérech činil 43 procent. Vedení letiště považuje statistiku vzhledem k doznívající hospodářské krizi za úspěch.

Loňské výsledky ovlivnilo několik významných aspektů. Jednak šlo dubnové přerušení leteckého provozu nad Evropou v důsledku erupce islandské sopky, což pro ruzyňské letiště znamenalo úbytek 200 000 cestujících. Další dopad na přepravní výkony mělo rušení letů kvůli sněhovým kalamitám na řadě evropských letišť v závěru roku. Za poklesem byla i plánovaná redukce nejméně rentabilních linek ČSA před zahájením zimního letového řádu.

Letiště je se statistikou odbavených spokojeno. „Provozní výsledky Letiště Praha skončily podle našeho předpokladu. Jsem rád, že i navzdory doznívající ekonomické krizi a především nepříznivým klimatickým vlivům, které nás v Evropě tento rok trápily, se nám podařilo udržet výsledky z roku 2009,“ konstatoval vrchní ředitel pro letecký obchod a provoz a člen představenstva Letiště Praha Jiří Pos. „V tomto roce očekáváme nárůst počtu odbavených cestujících o dvě procenta, v optimistickém případě dokonce o tři procenta,“ dodal.

Jak se loni létalo na Ruzyni?

Na pražském letišti se v minulém roce uskutečnilo 156 052 přistání a vzletů. Vedle dominantních Českých aerolinií patřily mezi další letecké dopravce s nejvyšším počtem cestujících společnosti Travel Service, Wizz Air, britský easyJet a německá Lufhansa.

Podíl všech síťových dopravců na provozu letiště loni činil 66,1 procenta, podíl nízkonákladových dopravců byl 22,1 procenta a charterové letecké společnosti se na provozu Letiště Praha podílely 11,8 procenta.

Největší zájem o cestování letadlem byl mezi cestujícími v srpnu, kdy jich největší tuzemské letiště odbavilo 1,3 milionu. Nejrušnějším dnem bylo 17. září s téměř 47 000 pasažéry. Průměrně prošlo branami letiště každý den 31 600 pasažérů.