M. Boleslav se dohodla s krajem, kdo zaplatí obchvat

Mladá Boleslav – Zastupitelé Mladé Boleslavi schválili smlouvu o spolupráci se Středočeským krajem při výstavbě severovýchodní části obchvatu města. Dokument by měl především určit, kdo stavbu za 300 milionů zaplatí, řekl primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati. Nová dvouproudá silnice má vést od Bondy centra ke kruhové křižovatce u Intersparu.

Investorem stavby bude podle dohody kraj, který získá peníze na silnici od Státního fondu dopravní infrastruktury, zatímco město zaplatí za vybudování chodníků, veřejného osvětlení a cyklostezky. Město už také připravilo všechny pozemky pod tangentou. Nejprve však musí představitelé regionu smlouvu také podepsat. „Věříme, že to udělají co nejdříve, protože v našem i jejich zájmu je, aby severovýchodní část obchvatu byla ukončena co nejdříve. Bez této smlouvy oni ani my nemůžeme začít,“ řekl primátor.

Severovýchodní část obchvatu naváže na již hotovou nultou etapu u Bondy centra a propojí ji s rychlostní silnicí a výpadovce na Jičín na východním okraji Mladé Boleslavi. Financování akce vychází z usnesení vlády a 300 milionů korun by na ni měl poskytnout Státní fond dopravní infrastruktury.

Nová silnice ulehčí dalším silně dopravně zatíženým třídám Václava Klementa, T. G. Masaryka a Jičínské. Zastupitelé už dříve souhlasili, že město uhradí případné investice nad státní dotaci, maximálně do 50 milionů korun. Stavba měla začít už v loňském roce.