Stop má i stavba protihlukových stěn

Slavníč (Havlíčkobrodsko) – Protihlukových stěn se letos dočkají pouze dvě obce v celé zemi – Slavníč na Havlíčkobrodsku a Popůvky na Brněnsku, obě leží těsně vedle dálnice D1. České televizi to potvrdil mluvčí ministerstva dopravy s tím, že finance se najdou ve fondu rozpočtového provizoria. Je to ale výjimka – další žádosti o stavby protihlukových stěn musí projít expertizou, která určí, jestli nejsou zakázky nadhodnocené, a kde se dá případně ušetřit.

Slavníč na Havlíčkobrodsku usiluje o protihlukovou stěnu už patnáct let. Jejích 62 obyvatel žije jenom pár desítek metrů od dálnice a nic je před hlukem aut nechrání. „Kamiony rumplují ve dne v noci a provoz je takový, jaký každý ví, že je,“ říká starosta Milan Povolný.

Podle hygieniků je Slavníč jednou z hlukem nejhůře postižených obcí v Česku. „Naměřily se tam hodnoty 64 decibelů. Povolená hladina je 60 decibelů,“ uvádí Milan Brychta z vysočinské krajské hygienické stanice.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Hygienici podotýkají, že hluk má podle odborných studií nepříznivý vliv na lidské zdraví. „Tyto hodnoty v noční době způsobují hlavně rušení spánku a v následující pracovní den snížení výkonnosti, podrážděnost, nervozitu a podobně,“ shrnuje vedoucí havlíčkobrodské hygienické stanice Šimon Veleba.

Stát má teď rok na postavení protihlukové stěny. Hygienici vydali výjimku, podle které mohou auta u uší obyvatel obce hučet dál, ale prodlužovat by ji už nechtěli. Podobně rozhodli v případě další hlukem těžce postižené obce – Popůvek nedaleko Brna.

Ačkoli Ředitelství silnic a dálnic na stavbu dvou stěn nemá peníze, ministerstvo dopravy přichází se slibem, že obě tolik potřebné bariéry letos vzniknou. „Dojde k přesunům financí a tyto dvě stavby – můžu uklidnit – se budou stavět,“ říká mluvčí úřadu Jakub Ptačinský.

Na ochranu před hlukem čekají ale i další obce, například Meziříčko na Žďársku. To se ale letos protihlukové stěny zřejmě nedočká. Ministerstvo dopravy chce nejprve počkat na expertizy projektů, které by stavby případně zlevnily.