Pod vodou jsou i státní silnice

Praha - Na většině míst už neprší, řada silnic je ale zaplavená. Pod vodou jsou i státní silnice včetně nájezdu na dálnici D3 v Táboře. Podle údajů Národního dopravního informačního centra je uzavřeno patnáct úseků silnic v Plzeňském, Karlovarském, Středočeském a Ústeckém kraji. Na silnicích v horských oblastech stále zůstává vrstva uježděného zledovatělého sněhu, cesty jsou však s opatrností sjízdné. Po sesuvu podmáčené půdy na koleje je omezen železniční provoz mezi Vojkovicemi a Stráží nad Ohří.

Velká voda postihla kromě regionálních komunikací i nejdůležitější státní silnice. V Táboře je zaplaven výjezd z dálnice D3 ve směru od Prahy i nájezd ve směru od Tábora. Nájezd a výjezd vozidel je proto organizován po další nájezdové rampě ze směru od Pelhřimova. Vozidla na příjezdu od Prahy po D3 se musí nejprve otočit na konci dálnice, vrátit se asi sto metrů a opustit dálnici po výjezdu ve směru na Prahu. Další státní silnice je uzavřena v Ústí nad Labem – tah I/30 (Přístavní ulice) je neprůjezdný, v očekávání pětileté povodně u něj vznikají bariéry. Zaplavena je také navazující silnice I/62, ale až v úseku mezi Děčínem a Dolním Žlebem.

Z patnácti uzavřených úseků silnic je čtrnáct pod vodou, pouze silnice mezi Davlí a Štěchovicemi ve Středočeském kraji je uzavřena z jiného důvodu – padají na ni kameny.

Meteorologické stanice hlásí od plus čtyř stupňů na Churáňově až po plus deset stupňů Celsia v Českých Budějovicích. Večer a v noci bude zataženo s ojedinělým deštěm. Ojediněle bude pršet i v neděli, teploty opět vystoupí až k deseti stupňům.

Na Tachovsku dnes silničáři museli kvůli vodě uzavřít lokální silnici třetí třídy mezi Svojšínem a Těchlovicemi. „Je to silnice v údolí u potoka, je pod vodou a nedá se tam projet. Jsou tam značky,“ řekl dispečer silničářů. Podle něj je voda místy i na některých dalších vedlejších silnicích, není jí ale moc a dá se projet.

Na silnicích nižších tříd v horských oblastech Libereckého kraje nadále zůstává zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Silničáři proto doporučují motoristům, kteří se do Krkonoš nebo Jizerských hor vypraví, aby jezdili opatrně. Většina vozovek v regionu je mokrá a sjízdná bez omezení.

Vydáno pod