Policisté se zaměří zejména na agresivní řidiče

Praha - V tomto roce se chce dopravní policie zaměřit zejména na agresivní řidiče. Podle ředitele dopravní policie Leoše Tržila bude také pokračovat v preventivních testech na alkohol a mnohem častěji bude testovat i přítomnost drog, a to hlavně u mladých a profesionálních řidičů. Dohled nad bezpečným způsobem jízdy zařadila dopravní policie mezi jednu ze svých priorit pro letošní rok. Chce se zaměřit na agresivní řidiče, kteří předjíždějí na nebezpečných místech, nedodržují bezpečné vzdálenosti mezi auty, nedávají znamení o změně směru jízdy, případně jezdí v protisměru.

„Nebezpečný způsob jízdy je jedna z nejčastějších příčin dopravních nehod. Cílem tohoto represivního opatření je zvýšit bezpečnost silničního provozu a změnit chování účastníků provozu,“ doplnil Tržil.

V poslední době se staly hned dva případy, kdy agresivní řidič údajně zavinil dopravní nehodu. První vytlačil v březnu 2010 pomalejší auto z dálnice. To se několikrát přetočilo přes střechu, řidička a spolujezdec byli lehce zraněni. Krajský soud řidiče potrestal pěti lety vězení a sedmiletým zákazem řízení, rozsudek není pravomocný. Ve druhém případě řidič údajně předjížděl pomalejší vozidla v levém pruhu zprava, pak se před ně zařadil a prudce brzdil. Jedno auto ale nestihlo dobrzdit a zezadu do něho narazilo. Případ zatím není uzavřen.

Policie také bude i nadále pokračovat v preventivních testech na alkohol. Policisté budou současně u rizikových skupin kontrolovat i to, zda neužily před řízením návykovou látku. Mezi rizikové skupiny policie zařadila mladé řidiče a také profesionály. „Půjde hlavně o řidiče nákladní dopravy, kteří překračují povolenou dobu řízení, a přesto jsou čilí. Je tu podezření, že užívají drogy, aby mohli déle řídit,“ uvedl ředitel dopravní policie.

Všichni policisté projdou během dvou až tří měsíců školením, aby pak mohli správně poučovat řidiče o správném použití pásů. Ti nebudou za špatné použití pásů či opěrek pokutováni. Postih je bude čekat pouze v případě, že se vůbec nepřipoutají.

Kontrola řidičů na alkohol
Zdroj: ČT24
Vydáno pod