Kam s nimi? Kamiony poničily objízďku zničené silnice

Chrastava – Kamiony u Chrastavy možná nebudou mít kudy jezdit. Od srpna je uzavřena Pobřežní ulice, jejíž konstrukci zničila povodeň. Do jediné velké firmy v oblasti proto jezdí nákladní vozidla přes Václavice. Místním se ale jejich provoz nelíbí, a dokonce přišli s posudkem, podle kterého hrozí, že se vozovka na objízdné trase propadne.

Kamiony jsou ve Václavicích nebezpečné. V místě nejsou chodníky a silnice jsou úzké. Podle osadního výboru navíc vozovka nemá potřebnou kapacitu. „Posudek říká, že ta komunikace je ve stejně špatném stavu jako ulice Pobřežní, kvůli které celá situace vznikla,“ shrnul Martin Půta, starosta Hrádku nad Nisou, pod který Václavice spadají.

Podle posudku je silnice bezpečná jen pro auta do 2,5 tuny. Kamiony přitom váží 40 tun a denně jich tudy projede až 80. Obyvatelé Václavic proto chtějí, aby kraj objížďku změnil.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Podle chrastavského starosty ale alternativa neexistuje. Objízdná trasa byla navržená tak, aby umožnila zásobování jediné velké firmy ve městě. „Předpokládám, že dojde ze strany Libereckého kraje jako majitele komunikace k sanačním opatření,“ uvedl starosta Chrastavy Michael Canov.

Kraj nechce nic dělat, dokud nebude mít vlastní posudek stavu objízdné trasy. „Mám obavy, že posudek, který je k dispozici, není zcela objektivní,“ řekl náměstek libereckého hejtmana Martin Sepp. Až podle výsledku druhého posudku úřad rozhodne o případných změnách.

Politici ale dost možná nebudou moci problém nechat „odležet“. Uzavírka v Chrastavě má trvat až do konce ledna 2012. Jsou-li obavy Václavických oprávněné, může se objízdná trasa propadnout mnohem dříve.