Tramvaje svrab nešíří, ubezpečuje dopravní podnik

Praha – Cestující pražské MHD si často stěžují na špinavé sedačky. Ze strachu, aby hlavně z látkových potahů nechytili nějaké kožní onemocnění, si někteří z nich raději ani nesedají. Podle dopravního podniku jsou takové obavy přehnané. Sedačky se prý pravidelně čistí a vnitřky vozů jednou za tři měsíce dezinfikují. Kožní lékaři ale tvrdí opak a upozorňují na nárůst svrabového onemocnění.

Názor odborníků na hrozbu přicházející ze sedaček není jednoznačný. „Pacient seděl na místě, kde před ním seděl bezdomovec. Tato příčina se nedá vyloučit,“ uvedla kožní lékařka Petra Petrovská. Podle hygieniků, kterým si lidé stěžují na prostředí v pražské MHD několikrát za rok, ale nelze vliv sedaček přeceňovat. „Musel by tam být přímý kontakt holé pokožky se sedadlem a to delší dobu,“ zdůraznila Jaroslava Zelenková z Hygienické stanice hl. m. Prahy.

Sedačky ovšem často odpuzují cestující i jinak než možnou nákazou. I v nejnovějších tramvajích jsou na sedačkách často nalepené žvýkačky nebo jsou na nich mastné skvrny. Dopravní podnik k čištění interiérů vozidel přistupuje tak, jak mu umožňují peníze, které dostává od města. Probíhá několikrát za měsíc. „Frekvence u metra je po odjetých kilometrech, je to mezi 50 a 75 tisíci kilometry,“ upřesnila mluvčí dopravního podniku Ilona Vysoudilová.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Dopravní podnik sedačky také pravidelně dezinfikuje, výsledek je ale jenom krátkodobý. U jedné tramvaje společnost vyzkoušela čištění pomocí nanotechnologií, potom ale došla k závěru, že je to moc drahé. „Není to možné aplikovat téměř na tisíc tramvají a tisíc autobusů,“ uvedla mluvčí Vysoudilová.

Trvalejším řešením má být konec polstrovaných sedadel v tramvajích. Do novějších sérií rekonstruovaných kloubových tramvají KT8D5RN2P objednal podnik dřevěné sedačky a stejně učinil také v případě tramvají Škoda 15T, které se mají stát novou pateří pražské MHD. Dřevěné sedačky jsou sice méně pohodlné než ty polstrované, ale současně jsou hygieničtější a méně náročné na údržbu.

  • Špinavá sedačka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2238/223796.jpg
  • Dřevěné sedačky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2238/223797.jpg