Nejčastěji bourají Pražané, nejméně nehod je na Vysočině

Praha - I v roce 2010 zavinili nejvíce dopravních nehod řidiči v hlavním městě. Nejbezpečněji jezdí naopak motoristé na Vysočině a na východě Čech. Vyplývá to z takzvaného ČSOBP Indexu, kterým ČSOB Pojišťovna sleduje, jak se liší frekvence pojistných událostí z povinného ručení u řidičů osobních aut z jednotlivých okresů. Hodnota 9,96 pro motoristy z Prahy za rok 2010 znamená, že na každých sto pojištěných aut zde loni připadlo bezmála deset nehod. Největší zlepšení oproti roku 2009 vykázali loni motoristé z Prostějova, Jablonce nad Nisou, Písku, Brna-venkova a Břeclavi, kdežto nejvíce si naopak pohoršili řidiči z Benešova, Prachatic, Sokolova, Nymburka a Příbrami.

„Je až pozoruhodné, jak jsou charakteristiky řidičů z různých částí republiky - pokud jde o míru rizika, že způsobí dopravní nehodu - v čase stálé. Postavení motoristů z Prahy coby těch, kteří bourají nejčastěji, dokázali zatím jen jednou ohrozit řidiči z Ústí nad Labem,“ uvedl Jaroslav Král z ČSOB Pojišťovny. Také na opačném pólu se situace příliš nemění - nejbezpečnější silnice jsou dlouhodobě na Vysočině a východě Čech, popřípadě na jižní Moravě.

Hodnoty ČSOBP Indexu počítá ČSOB od roku 2008 na základě statistik škod z povinného ručení pro vozidla do 3,5 tuny, a to jako podíl počtu pojistných událostí z povinného ručení vzniklých v daném období a počtu vozidel pojištěných v této době v daném okrese.

Průměr ČSOBP Indexu za celou Českou republiku loni činil 5,75, a byl tak nepatrně nižší než v roce 2009 (5,86). Z toho vyplývá, že alespoň jednou za 17 let zaviní nehodu - statisticky vzato - každý řidič osobního auta v zemi. Motoristům z Prahy ovšem k naplnění této statistiky stačí pouze deset let.