Silniční piráty ve Středočeském kraji má odhalit 90 minikamer

Praha – Středočeští policisté budou sledovat silnice 60 novými minikamerami. Ty doplní stávajících 30 podobných zařízení. Všechny minikamery mají sloužit zejména k zaznamenávání dopravních přestupků. Kamery policistům koupil Středočeský kraj, řekl ministr vnitra Radek John. Současně oznámil, že boj s řidiči, kteří ignorují pravidla provozu, bude jednou z letošních priorit policie.

„Policie má nyní na silnicích 90 svědků a její hlídky jsou schopny zaznamenat agresivní chování na silnicích,“ uvedl John. Policie v roce 2009 vyšetřovala ve středních Čechách 11 183 nehod, loni 9 945.

V souvislosti se silničním pirátstvím John uvedl, že příliš nefunguje vymáhání pokut ve správním řízení. Ministr si proto uložil za „domácí úkol“ zpracovat analýzu současného systému a navrhnout jeho zefektivnění.

Ministr John představil nové minikamery při návštěvě krajského ředitelství středočeských policistů. Postupně se chce vydat také do dalších regionů. Středočeské strážce zákona Radek John pochválil za nárůst objasněnosti kriminálních činů, kterých navíc loni ubylo. V roce 2009 například policisté zaznamenali 30 vražd, z toho 29 objasnili. V loňském roce napočítali polovinu případů, tedy 15, objasnit se podařilo všechny.

„Doufám, že ve všech krajích bude situace tak příznivá, jako je tomu tady ve Středočeském kraji,“ řekl po setkání s krajským policejním ředitelem Václavem Kučerou John.

Vydáno pod