Závěje zastavily vlaky na Harrachov, očekává se tuhý mráz

Liberec - V Libereckém kraji zastavily dnes ráno závěje vlaky na trati z Desné na Harrachov. Provoz se tam podařilo obnovit až odpoledne kolem třetí hodiny. Od rána znovu jezdí vlaky z Frýdlantu do Jindřichovic pod Smrkem. Provoz byl obnoven i na trati z Liberce do Frýdlantu, kde se vlaky zastavily v úterý v poledne po srážce nákladního automobbilu s motorovým vlakem s 60 cestujícími. Nejchladněji bylo v noci na dnešek v osadě Jizerka v Jizerských horách, kde teploměr ukázal minus 27,9 stupně. Podrobnosti ke sjízdnosti silnic a dálnic naleznete zde. Mimořádnosti na železnici naleznete zde.

Průjezdné a sjízdné jsou dnes všechny silnice v Libereckém kraji. Nesněží a je téměř jasno, teploty ale klesají hluboko pod bod mrazu, na řadě míst v kraji naměřili kolem 20 stupňů pod nulou.

Na hlavních tazích leží rozbředlá vrstva sněhu, sůl ale ztrácí účinnost a vozovky mohou namrzat. Motoristé by proto měli jezdit se zvýšenou opatrností.

Česko v noci na dnešek zasáhlo mrazivé počasí, teploty, které se v úterý pohybovaly těsně pod nulou, klesly na některých místech až pod minus 20 stupňů Celsia. Nejchladněji bylo v osadě Jizerka v Jizerských horách, kde teploměr ukázal minus 27,9 stupně.

Na silnicích třetích tříd a v horských oblastech je ujetá vrstva sněhu. „Doporučujeme vyjíždět do horských oblastí pouze se zimní výbavou, zimními pneumatikami s dostatečnou výškou vzorku, sněhovými řetězy, a přibalit nářadí k případnému vyproštění vozidla,“ uvedl hlavní dispečer Krajské správy silnic Libereckého kraje Pavel Pospíšil.

Zároveň varuje před namrzlými stromy v těsné blízkosti silnic, u nichž hrozí pád pod vahou námrazy. „V lyžařských centrech by si měli dát motoristé pozor na velký pohyb chodců po silnicích,“ dodal.

Na zledovatělé silnice mohou řidiči narazit například na Lanškrounsku či v oblasti Železných hor v Pardubickém kraji i na jihu Čech. Zledovatělá vrstva sněhu místy s vyjetými kolejemi komplikuje provoz na středočeských silnicích nižších tříd, na Vsetínsku, na Pelhřimovsku a v Krušných horách.

V Ústeckém kraji stále pokračují dlouhodobé uzavírky dvou silnic. Mezi obcemi Polepy a Chodouny na Litoměřicku vozovku od 11. prosince blokuje ledová bariéra z přetékající vody, objízdná trasa vede přes Lounky. Řidiči stále nedojedou také z Horní Halže k hotelu Nástup na Chomutovsku.

Nízké noční teploty se očekávají i ve čtvrtek a v pátek, malé děti, nemocní a staří lidé by podle ČHMÚ měli omezit pohyb venku. Řidiči si dnes musejí kvůli silnému mrazu dávat pozor na zledovatělé silnice či mrznoucí mlhu, ve vyšších polohách a na silnicích nižších tříd jízdu ztěžuje také zledovatělá vrstva sněhu.

Zima komplikuje dopravu
Zdroj: Focke Strangmann/ČTK/DAPD