Sníh zastavil vlaky, na Liberecku se srazila Regionova s kamionem

Praha - Zimní počasí vydrží až do konce roku. Teploty se pohybují mezi 4 až 7 stupni pod nulou. Na mnoha místech v Česku napadl nový sníh, na Liberecku místy až dvacet centimetrů. Kvůli zavátým kolejím na Frýdlantsku nejezdí vlaky mezi Novým Městem a Jindřichovicemi pod Smrkem a mezi Kořenovem a Harrachovem. Sněhové závěje uzavřely také trať mezi Rakovníkem a Kralovicemi ve středních Čechách. Na trati mezi Libercem a Mníškem u Liberce se před polednem srazil vlak s nákladním autem. Zranění jsou tři lidé. Některé silnice třetích tříd na severu Čech jsou sjízdné jen s obtížemi. V pražské Ruzyni dnes zrušili dva spoje do Moskvy. Mimořádnosti na železnici naleznete zde. Podrobnosti ke sjízdnosti silnic a dálnic naleznete zde.

Srážka vlaku s kamionem blokuje trať na Liberecku

Na železničním přejezdu nedaleko nádraží ve Stráži nad Nisou na Liberecku se dnes před polednem srazil nákladní automobil s vlakem Regionova. Vlak od Frýdlantu brzdil do stanice. Několik desítek metrů před ní se na přejezdu srazil s nosičem kontejnerů, který před tím podle svědků jel podél trati a pak mu zkřížil cestu. Při nehodě byl těžce raněn řidič automobilu, strojvedoucí a jeden cestující z vlaku jsou zraněni lehce. „Došlo k částečnému zdemolování předního motorového vozu, k těžkému zranění řidiče nákladního automobilu,“ řekl systémový specialista ČD Jindřich Berounský.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

„V současné době probíhá na místě mimořádné události vyšetřování. Provoz na trati je přerušen a v úseku mezi Libercem a Mníškem u Liberce je zavedena náhradní autobusová doprava,“ uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Škoda byla odhadnuta na 5 850 000 korun. Při nehodě bylo zabezpečovací zařízení v činnosti. Předpokládá se, že odstraňování následků nehody bude trvat až do noci. Situace na železnicích v Libereckém kraji se nehodou tak ještě více zkomplikovala.

„Po vydatném nočním sněžení jsme z bezpečnostních důvodů museli uzavřít dvě tratě na Liberecku. Jedná se o úsek Jindřichovice pod Smrkem - Nové Město pod Smrkem a následně přibyla trať Kořenov-Harrachov-Tanvald,“
uvedl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla. Pokud to umožňují povětrnostní podmínky na silnicích, tak je zavedena náhradní autobusová doprava, doplnil Halla.

Osobní vlak se odpoledne srazil s nákladním autem i v Chebu–Hradišti. Deset cestujících, personál vlaku ani řidič auta však nebyli zraněni. Kamion uvízl na přejezdu a kvůli sněhu se nemohl rozjet. Strojvůdce už nestačil dobrzdit a vlak smetl návěs plný autobaterií, které se rozsypaly kolem. Hlavní trať z Chebu do Karlových Varů bude zavřená nejméně do 23:00.

Sníh komplikuje i silniční dopravu

Po nočním sněžení v Libereckém kraji přibývá dopravních nehod, většinou se ale zatím obešly bez zranění. V kraji napadlo od pěti do 15 centimetrů nového sněhu, v Jizerských horách ale místy i více než 20 centimetrů.

Také dopravu v Olomouckém kraji dnes komplikují sněhové přeháňky. Na většině vozovek v regionu řidiči narazí na rozbředlý sníh či novou sněhovou vrstvu. Na silnicích v kraji se stalo několik nehod. V okolí Rejvízu na Jesenicku a ve vyšších polohách Prostějovska se tvoří sněhové jazyky. Na rychlostní silnici R35 způsobila odpoledne problémy nehoda kamionu, který poblíž Lipníku nad Bečvou na Přerovsku narazil do středových svodidel.

Sněhové jazyky se dnes tvoří i na některých silnicích v Plzeňském kraji. Řidiči by si na ně měli dát pozor především na Domažlicku, Tachovsku a Stříbrsku, informuje Ředitelství silnic a dálnic.

Dopravu ve Zlínském kraji komplikuje čerstvý sníh. Řada silničních úseků je neprůjezdná. Na mnoha místech jsou drobné dopravní nehody, naštěstí bez zranění. Problémy mají zejména kamiony. Silničáři tak nabádají motoristy k opatrnosti.

Rozbředlý sníh leží i na hlavních tazích a řidiči by měli jezdit se zvýšenou opatrností, doporučují silničáři. Problémy mohou mít kamiony ve stoupáních a motoristé bez zimní výbavy by podle silničářů neměli do Libereckého kraje vůbec vyjíždět. Do hor doporučují vybavit se i sněhovými řetězy, na silnicích nižších tříd totiž leží vrstva ujetého sněhu.

Počasí v noci:

Zataženo až oblačno, postupně od severozápadu na většině území občasné sněžení. Na jihozápadě sněžení jen ojediněle. Nejnižší teploty -6 až -10 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s.

Pražské letiště i dnes zrušilo kvůli počasí některé lety do Ruska

Letiště Praha dnes dopoledne kvůli mrazivému počasí v Rusku zrušilo dva spoje s Moskvou, nepřiletělo letadlo v 10:00 a neodletěl následný spoj. Další lety mezi Prahou a ruskou metropolí měly zpoždění. Se zpožděním odlétl i spoj společnosti Delta Air Lines do New Yorku. Na odlet letadla Delty do New Yorku cestující čekali už od neděle, dnes nakonec odstartovalo po 15:00. Potíže s počasím komplikovaly minulý týden provoz na většině evropských letišť.