Silnice jsou sjízdné, pokud je řidiči najdou

Praha – Velkou část Čech zakrývá mlha. Špatnou viditelnost očekávají meteorologové po celý den, částečně i v pátek. Současně ale bude teplo. Teplota se pohybuje kolem čtyř až pěti stupňů, na jihu a východě Moravy ale dosahuje osmi i deseti stupňů nad nulou. V Čechách se ovšem večer může tvořit náledí. Mlhy komplikují i silniční dopravu, varují před nimi silničáři v Čechách a na Vysočině. Vlaky jezdí bez problémů, stále ale zůstává uzavřena slezská úzkokolejka, kterou minulý týden zavál sníh. Letecká doprava naopak stále problémy má, Ruzyně musela kvůli komplikacím na jiných letištích zrušit deset letů. Mimořádnosti na železnici naleznete zde. Podrobnosti ke sjízdnosti silnic a dálnic naleznete zde.

Vánoční obleva přes očekávání zasněžených Vánoc naplno přichází. Teploty pod -20 stupni jsou už jen matnou vzpomínkou, v těchto dnech naopak teploměry zamíří až k 10 nad nulu. Na Štědrý den večer se ovšem má začít ochlazovat.

V Moravskoslezském kraji je ve vzduchu množství škodlivin. Vyhlášen je tzv. signál regulace. V Ostravě i dalších městech je velmi špatná viditelnost.

Celý čtvrtek bude mlhavo, pouze na horách očekávají meteorologové polojasno. V Čechách se budou teploty pohybovat mezi 0 a 4 stupni Celsia, na Moravě a ve Slezsku ovšem mohou vystoupit až k 8 stupňům. V pátek potom lze ve východní části republiky očekávat i 10 stupňů nad nulou. Po oba dny se bude po západu slunce v Čechách tvořit náledí.

Husté mlhy trápí řidiče

Mlhy leží dopoledne v Čechách a na Vysočině. Mohou ohrožovat silniční dopravu, proto by řidiči měli být obezřetní.

V Libereckém kraji se na silnicích nižších tříd především na horách tvoří ledové plotny. Jízda po těchto komunikacích tak může být nebezpečná. I v dalších krajích vyzývají silničáři k obezřetnosti při jízdě do hor. Na silnicích leží sněhová kaše, těžký tající sníh může výrazně komplikovat řízení a strhávat auto mimo vozovku.

Po vyhlášení tzv. signálu regulace v Moravskoslezském kraji by měli řidiči nechat svá auta doma, aby ještě nezhoršovali obzvlášť špatný vzduch. Ostrava ovšem zrušila jízdné v MHD, dokud bude signál regulace platit, bude možné jezdit v tramvajích, trolejbusech a autobusech zadarmo.

Osoblažka už letos nejspíš nepojede

Na úzkokolejnou trať z Třemešné do Osoblahy se zřejmě vrátí vlaky až v příštím roce. Na konci minulého týdne zavál dráhu sníh. Silný vítr vytvořil takové závěje, že v nich uvázl jedoucí vlak, a Správa železniční dopravní cesty trať vzápětí uzavřela. Původně železničáři očekávali, že se podaří koleje uvolnit v pondělí nebo úterý. Dosud se tak ale nestalo a České dráhy nyní počítají s otevřením tzv. Osoblažky až v lednu.

Ruzyně stále marně čeká na některé lety

Pražské mezinárodní letiště sice nemá žádné problémy, jiná evropská letiště se ale dosud nevypořádala s následky sněhové kalamity, která je zasáhla minulý víkend a počátkem tohoto týdne. Heathrow, které počasí postihlo velmi vážně, sice dnes zatím žádný let do Prahy neodřeklo, přesto musela Ruzyně zrušit deset spojů.

Kvůli potížím se sněhem byly zrušeny dva přílety a dva odlety do Paříže a jeden přílet a odlet do Bruselu, kvůli mlze na vídeňském a lipském letišti odpadl z každého aeroportu jeden odlet a přílet. Přílety ze Soluně a Sofie byly zrušeny z technických důvodů, oznámila mluvčí Letiště Praha Michaela Lagronová. Problémy ve spojení s jinými destinacemi zatím nejsou hlášeny.