Středočeský kraj zruší čtvrtinu autobusových linek

Praha – Středočeský kraj zruší od února skoro čtvrtinu autobusových linek. Na jejich provoz už nemá peníze. Podle dopravců půjde o největší redukci za posledních 15 let. Cestující, kteří o své spoje nepřijdou, navíc budou muset sáhnout hlouběji do kapsy. Na regionálních linkách zdraží jízdné o pětinu – a to už od nového roku. Nespokojené obyvatele odkazuje krajský úřad na stát. Region dostal na rok 2011 ze státního rozpočtu o 180 milionů korun méně než letos.

Ačkoli velké rušení proběhne už za dva měsíce, kraj zatím neví, které spoje zruší. Úřad chce změny oznámit 15. ledna, zatím u dopravců a obcí zjišťuje, které spoje jsou nejpostradatelnější.

Krajští úředníci mohou slíbit jenom málo. „Rozhodně se to nebude týkat spojů, kterými jezdí školáci do školy. Rušit budeme spoje, které jsou nejméně vytížené a nezasáhnou tolik provoz,“ řekla mluvčí Středočeského kraje Markéta Vítková.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Komu se nebudou změny zamlouvat, dostane jedinou možnost – zaplatit spoje sám. Takovou možnost budou mít i obce, podle krajské opozice však vedení regionu mělo šetřit jinak. „Kraj vyřeší pouze své problémy s financováním autobusové dopravy, ale problémy přenese na obce,“ podotkl zastupitel Roman Tichovský. Opozice současně poukázala na to, že kraj dává čtvrt milionu na doplácení žákovského jízdného.

Škrty, které chystá Středočeský kraj, budou ze všech regionů nejtvrdší a krajský úřad je přesvědčen o tom, že jiná možnost není. „Stát nám na tento rok výrazně snížil rozpočet – co se týče autobusových linek, bylo to až o 180 milionů. Souvisí s tím také výrazné zdražení nafty,“ odkázala mluvčí Vítková na vládu.

Zásadní omezení autobusové dopravy se nedotkne pouze cestujících, ale také zaměstnanců dopravních společností. „Dopravci budou muset omezovat stav zaměstnanců – řidičů i dispečerského aparátu – a prodávat autobusy, které draze nakoupili,“ shrnul prezident Asociace dopravních společností Středních Čech František Neterda.

Zatímco detaily o rušení jednotlivých autobusových spojů zatím kraj nemá, zdražení jízdného je zcela jednoznačné. Zastupitelstvo schválilo plošné zvýšení cen jízdenek o dvacet procent. Nebude se s ním čekat na únor, jízdenky podraží už od 1. ledna.